Sosyal Medya

Makale

Dünya değişiyor mu hacım?

Cumartesi gün yayınlanan 'Servet abi paralelci mi?' yazımdan bir gün sonra, Çengelköy eÅŸrafının aranan siması Ä°brahim PaÅŸalı 'Yüksek binalar, alçak insanlar' baÅŸlıklı nefis bir yazı yayınladı Yeni Åžafak'ta.

Cumartesi yazımda Bursa'da 'restoran yapmak için restore edilen tarihi eserler'den dem vurmuÅŸ ve Bursa'da restore edilen binaların pek çoÄŸunun mimarlık fakültelerinin birinci sınıfında okuyan öÄŸrenciler tarafından bile yapılmayacak kadar kötü olduÄŸunu belirtmiÅŸtim.

Her zamanki 'oyunu geriden okumaya meyyal' zihniyle PaÅŸalı, meseleyi bambaÅŸka bir yerinden ele almış ve ÅŸöyle demiÅŸ: 'Restorasyon katliamlarını konuÅŸmakla yetinmeyelim, asıl soruyu da ziyaret edelim. Restorasyon yapabilecek uzmanlarımızın olmaması tesadüf mü? Mesele ıskalandı. Bu ülkede reform konusu üstünde düÅŸünüldüÄŸü kadar, restorasyon kavramı itibar görmedi, aslına sadık kalarak yenilemenin hakkı verilmedi. Niçin gerçeÄŸi söyleyemiyoruz: Ä°stanbul'u reformlar mahvetti! Reformistlerin saÄŸcı veya solcu olması gerçeÄŸi deÄŸiÅŸtirmiyor. EleÅŸtirmeye doyamadığınız gökdelenlerin her biri, bir re-form. Hiçbirinin formu diÄŸerine benzemiyor. Ne evveli var, ne ahiri. Nesebi gayri sahihin mimarideki örneÄŸi...'

Hadi bu satırları son günlerin popüler 'gençlik' tartışması üzerinden okuyalım. Aslında 'nasıl bir gençlik' tartışması, benim gibi 'aslına sadık kalınarak restore edilmesi gereken gençlik'çiler ile 're-formcu gençlik'çiler arasında ilerliyor.

Ne demek bu?

Re-formcuların bayıldığı bir cümle var: 'Dünya deÄŸiÅŸiyor.' Bu, öylesine kilit bir cümle ki, kurulduÄŸunda karşı taraftaki insanı aciz bırakması umut ediliyor. Bugünün gençlerinin yaptığı her saçmalığı, yedikleri her herzeyi 'dünya deÄŸiÅŸiyor' cümlesiyle izah ediyor ve sizin sesinizi böylelikle kısabileceÄŸinizi düÅŸünüyorlar.

Formun özden farklı bir ÅŸey olduÄŸunu düÅŸünmek büyük bir hata olmasa ben de kullanışlı bulacağım 'dünya deÄŸiÅŸiyor' cümlesini. 'Dünya deÄŸiÅŸiyor' cümlesi bizi araçsallığın o bedbaht atmosferine itmese itiraz etmeyeceÄŸim.

'Dünya deÄŸiÅŸiyor' ya. O halde hadi sosyal medya üzerinden konuÅŸalım bunu. Safdil re-formcular -aslında son derece klasik ÅŸekilde- 'sosyal medyanın sadece bir form olduÄŸunu, asıl olanın onu nasıl kullanacağımız meselesinde düÄŸümlendiÄŸini' iddia edeceklerdir. Sosyal medyanın kendi ahlaki düzlemini yarattığını, bu yanıyla formatif bir ÅŸey olmadığını, önerdiÄŸi formun bizatihi 'asıl' haline geldiÄŸini kabule yanaÅŸmayacaklardır. Tıpkı rayban güneÅŸ gözlüÄŸü, lacivert takım elbise ve siyah rugan ayakkabıların da sadece birer 'form' olduÄŸunu iddia ettikleri gibi.

Niçin böyledir bu? Çünkü 'dünya deÄŸiÅŸiyor.'

Hayır abicim. Dünya deÄŸiÅŸmiyor. Ä°nsanın temel acıları, temel sevinçleri, temel güvenlik talepleri deÄŸiÅŸmiyor. Tıpkı bir Mümin zihnin ne ile mukayyet ve mükellef olduÄŸu meselesinde 1.400 küsur yıldır en küçük bir deÄŸiÅŸikliÄŸin olmadığı gibi.

Ä°ÅŸte bu yüzden ben ve PaÅŸalı gibiler 'aslına sadık kalınarak restore edilecek' bir düzlemin peÅŸindeyiz. Ve bu düzlemin gerçekleÅŸmesi için 'restorasyon konusunda yetkin uzmanlara' ihtiyacımız olduÄŸunun da farkındayız.

Aslına uygun yenileme. Yani kaynaklara dönüÅŸ. Kaynakları bugün, buradan, bulunduÄŸumuz yerden yeniden anlama ve anlamlandırma çabası. Kaynakları formumuza uydurmak deÄŸil, formumuzu kaynaklara göre yeniden ÅŸekillendirme. Bugün içinde yaÅŸayıp gittiÄŸimiz sarmaldan kurtulmanın bir yolu varsa budur.

Bugün bütün açıklığıyla ÅŸunu görüyoruz. Entelektüel olmayı aÅŸağılayan, çok kitap okuyan arkadaşına 'kafa açıyorsun' diyen, önüne gelene 'reis' diye hitap eden, hayatını sadece 'reel politik'ten ibaret okumalarla idare etmeye çalışan 're-formcu' gençlikle alınabilecek mesafe kalmamıştır. 'Reel politiÄŸin canı cehenneme' diyebilecek, topa saÄŸlam basan, ataÄŸa dengeli kalkan, 'set oyununu' ezbere oynayabilen; fakat gerektiÄŸinde şık çalımlarla ceza sahasına inip ÅŸut da çekebilecek bir gençliÄŸin restore edilmesi bundan sonraki varlığımızın bir çeÅŸit sigortası olacaktır.

Cumartesi yazımda meseleye daha pratik örnekler üzerinden devam edeyim inÅŸallah.

Ne diyordu Sidran: 'Dayı sen öyle diyon amma bizim yeÄŸen twitterda neyim estiriyor maÅŸallah. Bi de burasından bakaydın ya.'

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.