Sosyal Medya

Makale

Yeni Türkiye, Yeni Ekonomi..

Madem ki 'Yeni Türkiye'den söz ediyoruz, o halde bir 'yeni ekonomi'den de bahis açmak gerekiyor. Küresel kapitalist sistemin ana dinamiÄŸinin 'finansal piyasalar' olduÄŸu bir dünyada bir süredir 'yeni fikirler', 'yeni çıkış yolları' serdediliyor. Yeni iktisatçılara göre 'finansal piyasalar' deÄŸil 'reel ekonomiler' verimli olmalıdır. Çünkü finansal piyasaların verimli olması toplumların geniÅŸ kesimlerine yarar saÄŸlamıyor, tam aksine zenginleri zenginleÅŸtiriyor. ABD'de 2008'de yaÅŸanan krizin bedelini de bu krize sebebiyet veren finansal kurumlar deÄŸil, krizden en fazla etkilenen toplumun geniÅŸ kesimleri ödedi. Reel ekonomilerin verimli olması-piyasaların toplum yararına düzenlenmeleri halinde- toplumun geniÅŸ kesimlerinin yararına. Reel ekonominin verimli olması istihdamın artması demek. 'Ä°ÅŸsizlik' baÅŸta 'genç nüfus' olmak üzere toplumların en yakıcı sorunlarından biri.

Milli gelirin artması iyi bir ÅŸey tabii ama refahın adil ÅŸekilde toplumun geniÅŸ kesimleri tarafından paylaşılması çok daha önemli. ABD gibi dünyanın en büyük ekonomisine sahip bir ülkede milli gelirden aslan payını 'yüzde 1'in almasının Amerikan toplumunda olumsuz geliÅŸmelere sebebiyet verdiÄŸi, hastalıkların yaygınlaÅŸtığı, hastalık ve suç türlerine yenilerinin katıldığı, suç oranlarının arttığı yapılan araÅŸtırmalarla ortaya konulmuÅŸtu. Bir diÄŸer ürkütücü geliÅŸme ise suç iÅŸleme yaşının düÅŸmesiydi. Bu geliÅŸmelerin kamu bütçesine çok ağır yükler getirdiÄŸi de çarpıcı verilerle ifade edilmiÅŸti. Özetle söylemek gerekirse bir zamanlar 'Amerikan rüyası'nın aktörü olan Amerikan toplumunu çöküÅŸe doÄŸru götüren meydan okumaların başında finansal politikalar ve finansal piyasalarının verimli olması geliyor. 'Amerikan rüyası' Amerikan toplumu için giderek bir 'kabus'a dönüÅŸüyor.

Bizde de 'Yeni Türkiye rüyası'nın bir 'gelecek kabusu'na dönüÅŸmemesi için yeni ekonomiye iliÅŸkin fikirlerin dolaşıma girmesi ÅŸart. Egemen finansal piyasaların sözcüsü olan ekonomistlerin tabuya dönüÅŸtürdüÄŸü 'Küresel piyasalar gerçeÄŸi' gibi aldatıcı bir söyleme saplanıp kalmadan Türkiye için en verimli ekonomik yolu bulmalıyız. 'Yeni Türkiye'nin hangi yönde bir deÄŸiÅŸimi gerçekleÅŸtirmesi gerektiÄŸine iliÅŸkin ana baÅŸlıkları 62. Hükümet'in BaÅŸbakan Yardımcısı Prof. Numan KurtulmuÅŸ ÅŸu cümlelerle özetlemiÅŸ:

'Yeni bir ekonomik program ile mevcut ekonomik gücümüzü artırma kararlılığı ve Türkiye'nin etrafındaki bütün bu karmaÅŸanın sona erip barış adası olan ülkemizin bu halinin bütün bölgeye baÅŸta olmak üzere dünyaya yansıtılması gibi çeÅŸitli alanlarda Türkiyenin yeni bir atılıma ihtiyacı var. '

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.