Sosyal Medya

Makale

IŞİD ve Sünni Devlet: Yeni haritalar çizilecek

Arap Baharı fırtınasından sonra ÅŸimdi de Irak-Suriye-Lübnan hattında bir IŞİD (Irak-Åžam Ä°slam Devleti) fırtınası esiyor.

El Kaide benzeri bir örgüt tanımlamasının ötesinde bu hareket hakkında derinlemesine bir analize hiç rastlamadım. En baÅŸarılı analiz IŞİD'in yaydığı korkudan, insanları kurÅŸuna dizmesinden, nasıl büyük tehlike olduÄŸundan, yaydığı terör dalgasından öteye geçemiyor. Evet bunlar doÄŸru da; olay ne, ortada nasıl bir senaryo var, nasıl bir Irak ÅŸekilleniyor, Türkiye bu duruma nasıl bakmalı? Bunların cevabı yok.

Yok çünkü örgütü ya da bu gücü tanıyan yok. Kürtler kendi cephelerinden, Ä°ran çevreleri kendi cephelerinden, Suudi eksenli kaynaklar kendi çevrelerinden bir ÅŸeyler söylüyor. Bir olayın kötü olmasının ötesinde de söyleyecek sözlerimiz olmalı. Aksi takdirde bir gün sonra, bir ay sonra söyleyebileceÄŸimiz hiçbir ÅŸey kalmayacak.

Bu yapı birden nasıl bu kadar güçlendi, bu kadar hızlı nasıl ilerliyor, arkasında kimler var, amacı ne, neden Irak ordusu karşısında tutunamadı, Kuzey Irak yönetimi bunca askeri güce raÄŸmen IŞİD'i neden durduramıyor, Batılı ülkeler bu olaya neden müdahil olmuyor?

Sorular ve bilinmezler çok fazla.

HARÄ°TALAR YENÄ°DEN ÇÄ°ZÄ°LECEK

Arap Baharı'nın tersine döndürülmesinden, darbeci bir kimlik kazanmasından ve Mısır demokrasisini alaÅŸağı etmesinden bu yana bölgede her ÅŸey tersine gidiyor. Kaos ve çözülme hızla ilerliyor. Etnik ayrışma ve mezhep kimliÄŸi üzerinden cepheleÅŸme hiç olmadığı kadar tehlikeli bir hal alıyor.

Suriye'deki iç savaşın beslediÄŸi belirsizlik aslında bölgedeki bütün ülkeleri tehdit ediyor. Uluslararası kamuoyu, ABD, Ä°srail ve Ä°ngiltere ile birlikte genelde Avrupalı güçler ve bölge ülkelerinin bazıları bu belirsizliÄŸi, kaosu besleyen adımlar atıyor.

Türkiye'ye bu kadar yüklenmelerinin, içeriden ve dışarıdan istikrarsızlaÅŸtırma giriÅŸimlerinin, bölgeye uzanan ellerini kesme çabalarının arkasında da bu kollektif giriÅŸim var. Ä°çerideki tartışmaların bu kadar ölümcül keskinlik göstermesinin nedeni bu.

Bütün bölge deÄŸiÅŸiyor, deÄŸiÅŸecek. Birinci Dünya Savaşı sonrası haritalar yeniden çiziliyor, çizilecek. Ülkelerin birleÅŸmesi ve parçalanması önümüze gelecek ve bir tercih yapmak zorunda kalacağız. Bu çerçevede Irak ve Suriye'nin bütünlüÄŸünü korumak sadece parçalanmayı az da olsa ertelemenin ötesinde hiçbir iÅŸe yaramayacak.

Birileri varolan bölgesel statükoyu korumaya çalışırken geleceÄŸi, olabilecekleri görüp cesur adımlar atanlar kazanacak. Türkiye'nin kısa vadeli geleceÄŸinde bu deÄŸiÅŸimlerin köklü etkileri olacağını söylemek durumundayız.

Birinci Dünya Savaşı'nın yüzüncü yıldönümünde bütün bölge sarsılıyor. Osmanlı coÄŸrafyası ayakta. Bu, bölge genelinde yeniden yapılanma, yeni güç ve harita deÄŸiÅŸiklikleri demektir.

Kabul edin ya da etmeyin, birkaç yıl içinde bölgedeki bu deÄŸiÅŸimle en çok biz yüzleÅŸeceÄŸiz. Ä°ÅŸte Türkiye, bu yüzleÅŸmeyi güçlenme, büyüme yönünde stratejik bir akılla karşılamaya hazırlandığı için içeriden ve dışarıdan yoÄŸun saldırılara maruz kalıyor.

TÜRK-KÜRT SÜNNÄ° EKSENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.