Sosyal Medya

Makale

Mangalı yanan adam!

Bu yazı Naim Karaman Hoca için. Dar-ı bekaya irtihal eyledi Hoca. Allah Teala rahmeti ile muamele buyursun. Mekanı cennet olsun. DiÄŸer dostlarla birlikte Cennette cem oluruz inÅŸaallah. 

“Mangalı yanan adam” sözü ona ait. YüreÄŸi yanan adam, dava ateÅŸi sönmemiÅŸ adam, diri adam demek bu.

Hocanın kendisi de öyleydi elhak.

Onunla 1992 yılı Ekim ayında Altınoluk dergisi için sohbet yapmışız. Neler neler konuÅŸmuÅŸuz; bulun okuyun derim size o mülakatı. Altınoluk’un web sitesinde var.

Naim Karaman Hoca deÄŸiÅŸik bir Hoca idi. Hayatın içinde bir Hoca. Ä°mam Hatibi bitirmiÅŸ, Hukuka gitmiÅŸ, avukat olmuÅŸ ama mihrabı ve kürsüyü seçmiÅŸ bir insan.

ÖÄŸrenci iken okuldan kaçıp çingenelerle misket oynayan, ama o dönemdeki Ä°mam Hatip Hocalarının içine yerleÅŸtirdiÄŸi yürek yangınıyla kürsülerde yepyeni bir bilinç inÅŸasına soyunan bir insan. Ona gençlik meselesi sormuÅŸuz o gün. Bakın ne cevap  vermiÅŸ:

“Ben yıllardır gençlik meselesini Ä°slâm cemaatının bir parçasıdır diye düÅŸünmüÅŸümdür. Yani vaazlarımızda, bir paragraf açacak olursak ‘Çocuklarımız adam olmadıysa biz adam olmadığımızdandır’ diye söylerim. Tabiatıyla gençlik de bir zümredir, yöneliÅŸleri vardır, ihtiyaçları vardır, birçok duyguları kendi çağına göredir. Onların problemlerinin olması doÄŸaldır. Ve onlara, halka göre daha deÄŸiÅŸik bir ÅŸekilde yaklaÅŸmamız iktiza eder. Bu yapılıyor da. Ama daha ziyade konu iletiÅŸim vasıtalarıyla ilgili. Yani oturduÄŸunuz yerden gençlere varamazsınız. Dergi kafi deÄŸil, gazete ister, gazete kafi deÄŸil, TV ister, TV kafi deÄŸil, belki video kaset üreten birimlerimizin bulunması icap eder. Mahallelerdeki camilerin, gençlerin isteklerine cevap verecek ünitelere sahip olması gerekir.

“Aleyhissalatü vesselam efendimizin mescidindeki hadiseleri biliyorsunuz. Mesciddeki hadiseleri, oyunları, güreÅŸleri, o kalkan ve kılıçları... Efendimizin onları seyrediÅŸini. Åžimdi kendi camilerimizde toplamak istediÄŸimiz insanların, gençlerin, kadınların, çocukların, ihtiyarların ihtiyaçlarına cevap verecek üniteleri düÅŸünmemiz lazım. Türkiye’de ibadethanelerin yapımında çok büyük masrafların yapıldığını, fakat fonksiyonel ünitelerin camilere kazandırılmadığını görüyoruz. Camiye iki minare yapıyoruz. Bir minare bugün yaklaşık 80 milyon lira. Yanına bir 80 milyon daha gömmek yerine camiye bir medrese, bir misafirhane, bir aÅŸhane, hangisi lüzumluysa onu yapmak gibi gençlerin imdadına koÅŸmalıyız. Bizim gençlik meselelerine biraz gözlerimiz tıkalı. ÇoÄŸu zaman azarlayan bir tavrımız oluyor. Sanki düÅŸmana yamanmış bir ordu gibi bakılıyor. Halk içinde böyle olduÄŸu gibi, eÄŸitimcilerde de gerekli tolerans yok. Kanaatimce biz kendi hatamız yüzünden kaybediyoruz. Türkiye’de gündemde olan her meselenin gündemde olması gerektiÄŸi gibi bu meselenin de bizim gündemimizde olması gerekir.”

Sonra “Hocalar”ın gençlerle iliÅŸkide nerede durduklarını sormuÅŸuz. O, Hoca perspektifini koymuÅŸ önümüze. Ä°ÅŸte ÅŸöyle:

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.