Sosyal Medya

Makale

Birleşmiş Milletler ne işe yarıyor!

Ä°srail iÅŸgal ettiÄŸi topraklarda uzun yıllardır hem yeni yerleÅŸimler kuruyor, hem Filistinliler için bu toprakları yaÅŸanmaz hale getiriyor. Daha fazla Filistinli öldürmek için eline geçen her fırsatı deÄŸerlendiriyor, çoÄŸu zaman bu fırsatları kendisi meydana getiriyor. Muharip olmayan, sivil, yaÅŸlı, kadın ve çocukları bu kanlı saldırılardan muaf tutmak diye bir ahlakı yok Ä°srail ordusunun. Tam aksine sivil-muharip ayrımı gözetmeksizin yapılan saldırıların caydırıcı olacağını, Filistinlileri kaçıp gitmeye zorlayacağını yahut boyun eÄŸmelerini saÄŸlayacağını zannediyor. Bu katliamlar, hem de on yıllardır tekrarlanarak yaÅŸanırken, sözde 'Uluslararası Camia'nın Ä°srail karşısında alışılageldik acziyeti mideleri bulandırmaya devam ediyor.

Uluslararası camianın en etkin ve en güçlü kuruluÅŸu, 'BirleÅŸmiÅŸ Milletler'. Ne ki Ä°srail'in haydutluÄŸunu önlemekte çaresiz, kifayetsiz, etkisiz. Çünkü BM de 'vesayet' altında. Oysa böyle anlatılmamıştı kurulurken. Ä°kinci Dünya Savaşı teknolojinin daha büyük sayılarda insanı, daha çabuk öldürmek üzere kurgulandığı çılgınca bir denemeydi. 50 milyon insanın öldüÄŸü bu savaÅŸ modern insanın karşılaÅŸtığı en büyük yıkım idi. Bu yüzden BirleÅŸmiÅŸ Milletler büyük vaatlerle kuruldu. BM Genel Kurulu 'Ä°nsanlığın Forumu', 'Ä°nsanlığın Meclisi' ve hatta 'Dünya vicdanının açık bir aynası' olarak lanse edildi. Dünya kamuoyu uluslararası güç dengesini belirleyen bir kuvvet idi. BM de dünya kamuoyundan kuvvetini alacaktı. Hiçbir devlet bu kuvvetin üstünde olamayacaktı. Güvenlik Konseyi 'Ä°nsanlık Meclisi'nin yürütme organı olacaktı. Kağıt üstünde ve nutuklarda herÅŸey hoÅŸ görünüyordu.

'Dünya barışı' adına büyük umutlar beslenen BM gerçekte 'SoÄŸuk SavaÅŸ' dönemine damgasını vuran iki büyük kuvvetin, ABD ve Sovyetler BirliÄŸi'nin uyuÅŸması üzerine temellendirildi. Üstüne üstlük Güvenlik Konseyi'nin Daimi 5 üyesine veto hakkı tanındı. Dünya kamuoyunun iÅŸlerlik kazanması 5 devletin(ABD, Rusya, Ä°ngiltere, Fransa, Çin ) tekeline verildi. BM'nin yaptırım gücü 5 devletin vesayeti altına alındı. 193 devletin teÅŸkil ettiÄŸi Genel Kurul sadece forumdan ibaret kaldı. Güvenlik Konseyi'nin 5'i 'Daimî', 15 üyesi var. Velev ki 14 üye ittifak etsin, tek bir daimi üyenin veto hakkını kullanması herhangi bir uygulama tedbirinin alınmasını imkansız kılıyor. Uygulama mekanizmasının harekete geçirilmesi için Daimi üyelerin hepsinin onayı gerekiyor. Tesadüfe(!) bakın, 1948'den 2014'e kadar 5 Daimi Üyenin onayı Ä°srail'in haydutluÄŸu karşısında bir araya gelemedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.