Sosyal Medya

Makale

Kürtler - Bağdat - İstanbul

Kuzey Irak Kürt yönetiminin bağımsızlık ilan edip etmeyeceÄŸi tartışılıyor, oradan da Türkiye Kürtlerinin uzun vadede böyle bir arayış içine girip girmeyecekleri konusuna geliniyor. 

Kuzey Irak yapılanmasının adı konmamış bir bağımsız devlet niteliÄŸi arzettiÄŸi genel kabul gören bir yaklaşım. Kürtler bağımsız devleti olmayan tek ırk, bağımsızlık, Barzanilerin hayali, Birinci Dünya Savaşı sonrası bölgede galiplerin iradesiyle devletleÅŸmeler olurken, Kürtler ıskalanmış vs... Her ÅŸey, yeni bir devlete doÄŸru, ama acaba böyle bir bağımsızlık Kürtler için en iyi çözüm mü? Nihai tahlilde bu soru da soruluyor. Ondan sonra da “Bağımsız Kürt Devleti”nin bölge ile iliÅŸkilerinin nasıl evrileceÄŸine, dünya konjonktürüne vs geliniyor.  

Bir soru:

- Acaba bağımsızlık ilan edip mesela BaÄŸdat’tan vazgeçmek Kürtler için en iyi formül müdür? Malum, BaÄŸdat’ta CumhurbaÅŸkanı da (Talabani) DışiÅŸleri Bakanı da (Zebari) Kürt. Herhalde onların bu statüyü kazanmaları Irak nüfusundaki ağırlıkları sebebiyle gerçekleÅŸmedi. BaÅŸka dengeler içinden onların Irak yönetiminin en tepe noktalarında yer almaları mümkün oldu. Kuzey Irak bağımsızlık ilan ederse, BaÄŸdat’la ilgili iddia sona erecek.

Tabii ki bu bir tercih meselesi.

Bölgede ve dünyada bağımsızlığı destekleyenler var, karşı çıkanlar var. Karşı çıkan, yani Kürt yönetimi bağımsızlık ÅŸartlarını taşıyor olsa bile, Irak’ın toprak bütünlüÄŸünü daha iyi çözüm olarak gören ya da bu parçalanışının tüm bölge için derin sancılar oluÅŸturacağını düÅŸünenler var.

Kuzey Irak’ın Türkiye ile iliÅŸkileri belki, Irak’ın iÅŸgalinden sonra orasının devlet yapısı kazanma ÅŸartlarını hazırlayan ABD’den bile sıcak. Ne de olsa iÅŸin içinde komÅŸuluk var, Türkiye de, son dönemde Kuzey Irak Kürt yapılanmasını bir tehdit bölgesi olarak görmekten çok uzaklaÅŸtı.

Ancak, Kuzey Irak’tan yola çıkıp Kürtler meselesinde bir Türkiye projeksiyonu yapılmıyor deÄŸil. Türkiyeli Kürt siyasetçiler içinde “bağımsızlık”tan bahsetmeyi heyecan verici bulanlar var. “Lice’nin Yalaza köyünde bağımsız Kürdistan’daki komün düzeninin bir örneÄŸi bile kurulmuÅŸ.” Ä°ngiliz The Economist dergisi de Gültan Kışanak’la birlikte bu heyecanı paylaşıyor.  Artı, yerel seçimler sırasında da DoÄŸu-GüneydoÄŸu’da kazanılan yerel yönetimlerin “fiili özerkliÄŸe” gidiÅŸi gerçekleÅŸtireceÄŸi ifade edilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.