Sosyal Medya

Makale

İnsanca bir düzen için...

Erbakan “Adil düzen” diyordu. Ecevit “Ä°nsanca hakça bir düzen” istiyordu. 

Demirel’in partisinin adı “Adalet” idi.

ErdoÄŸan’ın partisinin adında da “Adalet” var.

Türkiye 2014’te Soma faciası ile karşı karşıya geldi.

Ne bu?

Ev kredisini ödeyebilmek için insanların her türlü ÅŸart altında çalışma mecburiyeti hissettiÄŸi bir Türkiye. Ve büyük ÅŸehirlerde trilyonluk bedeli bulunan rezidansların peynir ekmek gibi satıldığı bir Türkiye.

Adaletsizlik mi bu?

Ekonomi üzerine yazanlar, insanların “Ev sahibi olma”yı düÅŸünebilir hale gelmesini yine de bir geliÅŸme seviyesi olarak görebilirler. “Dün karnını doyurabilmek için her türlü ÅŸart altında çalışmayı göze alırdı insanlar” denebilir. Hatta Türkiye’nin bazı yerlerinde hala “Sadece karnını doyurmak için” çalışanlar bulunduÄŸu da bir vakıa. 

Ä°ÅŸsizlik Türkiye’nin yakıcı bir sorunu. Amerika’dan Almanya’ya en geliÅŸmiÅŸ ülkelerin de sorunu.

Ä°nsanlar iÅŸsizliÄŸe tahammül yerine, cehennem gibi ısınan maden ocaklarında karbonmonoksit soluyor olmanın farkında olmadan çalışmayı tercih edebiliyorlar. Sendikanın sendika olmaktan çıkmasını, iÅŸ riski ve ücret pazarlığı yapmayı akıllarına bile getirmemeyi tercih edebiliyorlar. 

Sovyet Sosyalizminden geriye ne kaldı? Adalet mi? Ä°ÅŸçiler için cennet mi? Yoksa eski politbüro üyeleri içinden çıkmış süper milyarderler mi? Ve “Ä°ÅŸçisin sen iÅŸçi kal” sloganları mı? 

Güney Kore kalkınma modeli nasıl?

Ya Çin kalkınma modeli?

Çin’de, süper lüks malların satıldığı maÄŸazalar var. Acaba 1.5 milyarlık nüfus içinde yüzde kaç Çinli o maÄŸazalardan alışveriÅŸ yapabiliyordur ve yüzde kaçı, açlık sınırının altında bir hayat sürüyordur?

Türkiye’nin dev gibi sorunları var.

İşsizlik bu sorunların başında geliyor.

Çalışanların iÅŸ güvenliÄŸi hakeza.

Ä°ÅŸçilerin ücret pazarlığı yapabilme zemininin ortadan kalkmış olması hakeza.

DüÅŸük iÅŸçi ücretleri ile üretilen Çin malları ile rekabetin zorluÄŸu hakeza.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.