Sosyal Medya

Makale

Elhamdülillah Maraşlıyım

Yoo, bölgecilik, ÅŸehircilik falan yapmıyorum.

Herkes kendi ÅŸehrine baksın ve orada “kendini kurtaran ÅŸehir” gibi bir yiÄŸitlik destanı, Sütçü Ä°mam, Rıdvan Hoca, Senem AyÅŸe, Mıllıç Nuri gibi kahramanlar, Necip Fazıl gibi, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Cahit ZarifoÄŸlu gibi “Güzeladamlar” bulabiliyorsa oraya ait olmayı bir “hamd vesilesi” sayabilir. “Elhamdülillah MaraÅŸlıyım” demek, “Elhamdülillah Müslümanım” demek gibi bir ÅŸey olur o zaman.

Bakın Diyarbakır doÄŸumlu Sezai Karakoç’u, Urfalı Akif Ä°nan’ı bile “MaraÅŸlı” hale getirmiÅŸiz. MaraÅŸlılar örülmüÅŸ onların etrafında çünkü, DiriliÅŸ neredeyse bir “MaraÅŸlılar ekolü” ile buluÅŸmuÅŸ.

Trabzonlulara sorun, “Bize Ä°slam’ı MaraÅŸlı alimler getirmiÅŸ” diyecekler ve size bir MaraÅŸ muhabbeti sunacaklardır.

MaraÅŸ, düÅŸüncenin, ÅŸiirin, elhasılı edebiyatın - edebiyatçıların harman olduÄŸu bir iklim olmuÅŸ.

İster havasından deyin, ister suyundan...

TRT’nin yaptığı “Yedi Güzel Adam”ın galasını izledik Cuma akÅŸamı. MaraÅŸ’ın aÄŸuÅŸunda doÄŸmuÅŸ ya da buluÅŸmuÅŸ 7 fikir ve edebiyat adamının ÅŸahsında Maraşın anlatıldığı ÅŸiir gibi bir diziyi izleyecek Türkiye, öyle anladım galada sunulan 25 dakikalık bir kesiti seyrettiÄŸimde.

Eve geldim, sabah, kütüphanemdeki kitaplarına baktım 7 güzel adamın...

Cahit ZarifoÄŸlu’nun “Yedi güzel adam” kitabı 1973 tarihli birinci basımı. Nuri Pakdil’in “biat-II”si 1978 tarihli birinci basımı.

BüyükdoÄŸu, DiriliÅŸ, Edebiyat, Mavera...

Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Rasim - Alaaddin Özdenören, Erdem Bayazıt...

Yediveren gülleri gibi birbirini doÄŸuran güzel insanlar... Onların izinde, ikliminde çok güzel insanların doÄŸduÄŸu bereketli bir dünya...  

Bir sonraki nesilde “Üstad Necip Fazıl”, “Sezai Abi”, “Nuri Abi”, “Rasim, Erdem Abi” diyerek yetiÅŸen ikinci - üçüncü nesil fikir - edebiyat kuÅŸağı... Burada onları da saysam bir dünya isim girer buraya.

MaraÅŸ bir ana rahmi gibi ÅŸiire, hikayeye, denemeye mekan olmuÅŸ yıllar içinde.

Bütün bu çığırın ebedi mesaja, Ä°slam’a adanmış olması, ayrı bir hamd vesilesidir.

TRT bence büyük bir iÅŸ yaptı. Her dizinin izlenilirlik oranına göre memlekette bir iklim oluÅŸturduÄŸu düÅŸünülürse, Yedi Güzel Adam’ın da ÅŸiire edebiyata yelken açılan bir iklim oluÅŸturması beklenebilir. Galayı birlikte izlediÄŸimiz oÄŸluma “masaya kitapları dizme zamanı” dediÄŸimde, gülümsedi ve başıyla onayladı. Allah’a ÅŸükür ki evlatlarımız MaraÅŸ’ın, Sevde Bayazıt Kaçar hanımefendinin güzel ifadesiyle “MaraÅŸ’ın uhrevi aÅŸk iklimi”nden uzak deÄŸil.

Yazıyı yazmadan önce üç kitaba baktım ve ÅŸöyle birkaç güzellik paylaÅŸayım sizlerle dedim:

Nuri Pakdil’in biat-II’sinin “Ä°lenç” baÅŸlıklı yazısının hemen giriÅŸinden aldım sizin için:

“XX’nci yüzyıl insanı bir yön yanlışlığı içindedir. Ä°nsan ÅŸeytanları önlerini kesiyorlar insanların. Her ülkede iç baskı, buralarda etkisini duyuran  dış baskını, yoÄŸunlaÅŸtırıyor bunalımı. Ä°lenç üstümüz başımız. Exupery ‘Çağımdan tiksiniyorum” derken, çağının tanığı olduÄŸunu göstermiÅŸtir. Tiksinme bir ÅŸeyi kurtaramaz. Bir adım daha atarak etkin davranışlar göstermeliyiz.

Vicdan rahatlığı duyarak bir günü geçirmek çok güçleÅŸmiÅŸtir. Ezilene acıdığımız denli ezene de acıyoruz. Ä°nsan nasıl böyle bir iÅŸkence makinası oldu? Diye. Ä°nsan yaradılışının gizini yitirmiÅŸ, bir iÅŸkence aygıtına dönüÅŸmüÅŸtür. Öyle bir iÅŸkence düzenidir ki bu, iÅŸkence edenle edileni özdeÅŸleÅŸtiriyor.”

Bir buklecik Cahit ZarifoÄŸlu’ndan alayım, Yedi Güzel Adam’dan:

“Yedi Adam biri bir gün

bir aÅŸ gördü

gereÄŸini belledi

Ölüm girse koynuna

Ayırmaz aÅŸkı yanından”

Ve Erdem Bayazıt’tan. Ölümü böylesine yürekten anlatan “Ölüm risalesi”nden. “kesitler..”

“Mahlukta devinen - Gürül gürül bir ırmaktır ölüm

Babalar ölür - Dolaşır eli ölümün - Saçlarında anaların oÄŸulların

Analar ölür - Kök salar hasret yüreklere - ‘Bir evlat pir olsa da’ - O zaman anlar ancak neymiÅŸ öksüzlük

OÄŸullar ölür - Bir kafes olur ölüm - Ana kalbi bir kuÅŸtur - Azad kabul etmez

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.