Sosyal Medya

Makale

Tehlike 'Kırım'a mı yaklaşıyor?

'Avrupa BirliÄŸi'nden uzaklaşıp Rusya ile yakınlaÅŸma politikası izlediÄŸi için protestoların hedefi haline gelen Ukrayna CumhurbaÅŸkanı Viktor Yanukoviç görevinden azledildi. Üstelik göstericilerin üzerine ateÅŸ açtırdığı gerekçesiyle hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Olaylar sırasında zaten BaÅŸbakan istifa etmiÅŸti. Yanukoviç'ten sonra bazı bakanlar da azledildi. CumhurbaÅŸkanlığına AB ile bütünleÅŸme hedefini sürdüreceÄŸini beyan eden Parlamento BaÅŸkanı Oleksander Turçenov vekalet edecek. Yanukoviç'in azil kararının verilmesinde 'Ordu'nun krize müdahale etmeyeceÄŸini açıklaması büyük bir rol oynadı. Yolsuzluk ithamıyla hapse mahkum edilen AB'ci liderlerden Yuliya TimoÅŸenko da serbest bırakıldı. Ukrayna kazasız belasız Mayıs ayını bulursa CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde iki ana eÄŸilim yarışacak: Ukrayna'da Putin tarzını yansıtan 'Kremlin rejimi' mi hakim olacak, Avrupa BirliÄŸi standartlarını temsil eden 'Brüksel rejimi' mi hakim olacak? Ukrayna'yı ön bahçesi olarak gören Rusya'nın sessiz kalması beklenmiyor. Etnik Rusların yoÄŸun olduÄŸu DoÄŸu ve Kırım Özerk Cumhuriyeti dahil Güney bölgelerinde farklı tepkiler geliÅŸebilir.

Etnik bölünme Ukrayna'nın zayıf karnı. AB'den Ukrayna'nın toprak bütünlüÄŸüne vurgu yapan açıklamalar gelirken, ABD Rusya'yı askeri müdahalede bulunmaması gerektiÄŸi yönünde uyardı. Rusya'nın dolaylı tepkisi Kırım yarımadası üzerinden gelebilir. Zira Rusya'nın Karadeniz donanmasına Kırım'daki Sivastopol Limanı ev sahipliÄŸi yapıyor. Rusya 'Sovyetler BirliÄŸi'nin dağılmasından sonra kira karşılığında limanı kullanıyor olsa bile Sivastopol'u kendi toprağı gibi görüyor. Osmanlı Devletine tabi Giray Hanlığı tarafından yönetilen Kırım 1785'de Rusya tarafından ilhak edilmiÅŸti. 1944 yılında Stalin, Kırım Türklerini yurtlarından topluca çıkararak sürgün etmiÅŸti. Kırım Türklerinin ana yurtlarına geri dönüÅŸleri 1990'larda gerçekleÅŸebildi. Tabii bu arada Ruslar ve Ukraynalılar Kırım'da iskan edilmiÅŸlerdi. Kırım Türkleri nüfus olarak etnik Rus ve Ukraynalılardan sonra üçüncü sıradalar. Sovyetler BirliÄŸi döneminde Kırım Özerk Cumhuriyeti Ukrayna doÄŸumlu Sovyetler BirliÄŸi Devlet baÅŸkanı Nikita KruÅŸçev tarafından Ukrayna Cumhuriyeti'ne baÄŸlanmıştı. Sovyetler BirliÄŸi dağıldıktan sonra Kırım da Ukrayna sınırları içerisinde kaldı. Ruslar Kırım'ın Ukrayna'ya baÄŸlanmasını KruÅŸçev'in attığı bir kazık olarak görüyorlar.

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde çoÄŸunluk olan etnik Ruslar tabiatiyle Kırım Parlamentosu'nu kontrol ediyorlar. Kiev'deki olaylar sırasında Kırım parlamentosundaki bazı Rus vekiller Ukrayna'nın bölünmesi halinde bağımsızlıklarını ilan edebilecekleri ÅŸeklinde açıklamalar yapmışlardı. Geçen yıl Kırım'a yaptığım bir seyahatte, Kırım'daki etnik Ruslar'ın gizlice Rusya Federasyonu vatandaşı olduklarına dair rivayetleri sıkça iÅŸitmiÅŸtim. Özyurtlarında azınlık haline gelen Kırım Türkleri çok mutlu olmasalar bile Kırım'ın Ukrayna'ya baÄŸlı kalmasını tercih ediyorlar. Bu yüzden ayrılıkçı Rus gruplarının hedefi haline gelebilirler.

Kırım'lı kardeÅŸlerimiz kaygılarının Türkiye kamuoyu tarafından bilinmesini istiyorlar. Kiev'deki olayların Kırım'a yaklaÅŸtığından kaygı duyan Türkler arasında dolaÅŸan rivayetlere göre militan Ruslar çeÅŸitli kamplarda silah eÄŸitimi alıyorlar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.