Feyruz: OrtadoÄŸu'nun Kalbine Dokunan Ses
Arapların kültürel temsilcisi
Bu açıdan bakıldığında sanatçı kimliklerinin ötesinde Ümmü Gülsüm ve Feyruz gibi müzisyenler Arap ulusunun birer politik ve kültürel temsilcileri hâline dönüştü. Nasıl 19\'uncu yüzyılda İtalya\'nın birleşmesinde Garibaldi kadar önemli bir yere sahip olan, opera bestecisi Guiseppe Verdi İtalyan halkının kalbinde ulusal bir kahraman olarak yer alıyor ise Feyruz ve Ümmü Gülsüm de aynı şekilde birer kahramana dönüştüler.
Feyruz\'un ulusal bir kahramana dönüşmesini sağlayansa öncelikle Lübnan\'daki iç savaş oldu. Lübnan\'da 1975 ve 1990 yılları arasında yaşanan, 150 ila 230 bin insanın ölümüne neden olan iç savaş onu fazlasıyla etkiledi. Bu hassasiyetle Feyruz bütün Ortadoğu coğrafyasının kalbine dokunan hüzünlü bir ses oldu. Aynı zamanda Feyruz\'un şarkılarında çokça kullandığı ve Arapça \"habibi\" (sevgilim) kelimesini, yaşanan iç savaşta arkasında büyük yıkım ve keder bırakan Lübnan ve Ortadoğu için kullandı.
Toplam 10 / 5. Foto
Ortadoğu'nun ortak kültür taşıyıcısı olan Feyruz'un Lübnan'daki iç savaş sırasında evine bir füze isabet etmesine rağmen asla ülkesini terk etmediğini ve korkusuzca Lübnan'da yaşamayı tercih ettiğini biliyor muydunuz? Lübnan'ın kadife sesli kadını Feyruz, 16 yıl devam eden savaş sırasında Beyrut'ta konsere çıkararak Ortadoğu'nun sesi oldu. Sizler için savaş bitiren şarkıların kadını olan Feyruz'un hayatını derledik.