Sosyal Medya

İnsanın anlam arayışına cevap bulmaya çalışan yazar ve eserleri

Ali Şeriatı’nın Abadan Petrol Fakültesi\'nde yaptığı konferanslarının kitaplaştırılmış hali olan bu eser, kendi deyimiyle, onlarca yıldır bizleri rahatsız etmeye devam ediyor.

Köktenci bir bakış açısıyla toplumdaki sorunlara yaklaşan düşünürün bugünkü en büyük sorunun \"insanın tanımlanması\" olduğunu belirtir ve bu sorunun aşılmadan kültürü, eğitimi, öğretimi, ahlakı ve toplumu düzeltme çabalarımızın beyhude olacağını söyler. Meseleye insan sorunun ele alarak onu keşfetmeye çalışarak başlar.
İlk olarak beşer-insan ayrımıyla dikkatleri üzerine çeken yazarımıza göre beşer, varlıkların gelişim silsilesi sonucunda yeryüzüne gelmiş bulunup şimdi yaşamakta olan iki ayaklı canlı/hayvan türüdür. İnsan ise sıra dışı, gizemli ve üstün bir hakikattir. İnsan denen meçhule özgü en üstün var oluşun \"başkaldırmak\" olduğunu söyleyen yazarımız, \"başkaldırıyorum o halde varım\" diyerek ezberleri bozmaya devam eder.

Bilinçli, seçebilen ve yaratıcı niteliklere sahip insanın özgür iradesini baskı altında tutan, sınırlayan 4 zindan ise şunlardır: Tabiat, tarih, toplum ve insanın kendisi.

Tabiatın esaretinden insanın tabiatı tanımasıyla kurtulacağını söyleyen yazarımız tabiatın ürünü olduğu ölçüde hayvan olan insanın artık tabiatı değiştiren biri haline geldiğini söyler.
İleri ve bilinçli bir insanın hissedebileceği tarih esaretinin ise tarih felsefesiyle, tarihin hareket yasasını keşfetmek ve kavramakta aşılacağını belirtir. İnsan toplumun belirleyiciliğinden ise sosyoloji yoluyla, toplumsal ve sınıfsal ilişkilerin idrak edildiği, yönetim ve siyaset felsefesinin kavrandığı bireyin toplumsal bilince eriştiği ölçüde kurtulacağını ve bu sayede toplumun ürünü değil toplumların meydana getiricisi haline geleceğini söyler. Son zindan olan insanın kendisinden ise aşk ile kurtulacağını söyleyen yazarımız aşkın her şeyi bir amaç uğruna elden çıkarmak ve karşılığında hiçbir şey istememek olduğunu söyler.

Sonuç olarak, o özgür kılıcı, yaratıcı, bilinçli insan; tabiat, tarih, toplumsal düzen zindanlarından farklı bilim dallarıyla kurtulur. Fakat kendi zindanın kurtulmak için aşka ve dine ihtiyacı vardır.

Toplam 17 / 9. Foto