Sosyal Medya

İnsanın anlam arayışına cevap bulmaya çalışan yazar ve eserleri

Beccaria\'yı okumak düşünmektir, düşünmek ise eylemlerin en sağlıklısıdır der Sami Selçuk. Dediği kadar vardır aslında. Cesare Beccaria 1764\'te yayımladığı bu eseriyle Modern ceza hukukunun temel ilkelerini ortaya koymuştur. Kitabını halk için yazdığını söyleyen Beccaria çok sade olmamakla birlikte çok da ağır bir dil kullanmayarak kendini kurban vermekle, halkın anlayarak okuması arasındaki dengeyi gözetmiştir.

Güncel ceza kanununun ilkelerinden olan kanunilik, orantılılık gibi ilkeler ortaya koyan yazarımız, masumiyet karinesi ile alakalı olarak da hukuk sisteminin her insanın suçsuz olduğuna ilişkin ilkeye üstünlük tanımak zorunda olduğunu söyler. 18. yüzyıldan bu yana güncelliğini yitirmeyen fikirleriyle yol açan yazarımız bu eserinde cezanın zorunluluğunu savunur ve cezanın kesin zorunluluktan kaynaklanması gerektiğini öne sürerek \"kesin zorunluluktan kaynaklanmayan her ceza zorbalıktır\" diyen Montesquieu\'nun izinden gider.

Beccaria\'nın hukukçu kimliğinin yanında düşünür kimliğinin de ön plana çıktığı bu eserinde, yardımlaşmanın yalnız yararlı değil aynı zamanda ortak bir düzeyin altına düşmemek için zorunluluk olduğunu belirtir. Haksız da sayılmaz aslında bu sözünde. Rahatlıkla söyleyebiliriz ki bireylerden oluşan toplumun belirli bir seviyeye ulaşabilmesi ve belirli bir seviyenin altına düşmemesi için toplum fertlerinin birbirlerinin eksik yönlerini ücretli de olsa kapatmaları şarttır.

Zorbalığın ruhunun edebiyatla bağdaşmayacağını düşünen Beccaria \"her şeyi söylemem zorunlu olsaydı, hiçbir şeyi söylemiş olmayacaktım\" diyerek, asıl söylemlerin özgür ortamlarda gerçekleştiğini savunur. Bunun yanında gerçek bir zorbanın, ise her zaman düşünceler üzerinde egemenlik kurarak başlayarak, yürekliliğin belini kırmak istediğini söyler.

Beccaria bir fikir adamı olmakla birlikte bir fikirdir.

Toplam 17 / 17. Foto