Sosyal Medya

İnsanın anlam arayışına cevap bulmaya çalışan yazar ve eserleri

Bilirsiniz Farabi, Yunan felsefesi ile İslam\'ı birbiriyle uzlaştırmaya çalışmış olan filozoftur.
Farabi Platon\'un \"gözüyle görmediği, eliyle tutmadığı şeyleri anlamakta güçlük çeken anlama biçimi ve seviyesi olarak da duyularından akla, sezgiye yükselememiş ve yükselemeyecek olan insan\" olarak tanımladığı sıradan insanlardan olmayarak fikirler dünyasında yerini almıştır.

Filozofumuzun amacının İslam\'ı üstün ve mükemmel bir anlama tarzı olarak felsefeyi teklif etmek olduğu aşikârdır. Bu uzun ve karmaşık yolculuğunda tüm düşünce sistemine etki eden iki temel inancı vardır. Bunlar:
-Gerçek filozoflar arasında ciddi görüş ayrılıklarının olamayacağı,
-Doğru bir şekilde anlaşılan dinle felsefe arasında bir çatışma olmayacağıdır.

Yazarımız eserinde toplumları sınıflara ayırır ve bunların içerisinde ancak \"erdemli toplumda\" mükemmelliğe ve mutluluğa ulaşacağını söyler. Ve insanın amacının da, düşünürümüzün hiçbir zaman bir başka şeyin elde edilmesi için istenmeyen iyi olarak nitelendirdiği mutluluğa ulaşmak olduğunu savunur. Erdemli şehrin tersi olan şehirler ise şunlardır: Cahil şehir, bozuk şehir, karakteri değişmiş şehir, doğru yolu bulamamış şehir, yanlışlık içinde olan şehirdir. Farabi demokratik şehri de erdemli şehrin karşısındaki şehirlerarasında nitelendirir. Ona göre demokrasilerdeki serbestîyet ortamı erdemsiz fikirlerin neşvünema bulmasına ve yayılmasına ortam hazırlayacaktır. Böylesi bir ortamda süfli arzuların peşinde koşan insanların sayısı artacak ve yönetimi ellerine alan başkanlar da erdemli dahi olsalar kendi kurallarını halka benimsetemeyeceklerdir.

İnsan merkezli bir siyaset anlayışını çok rahat şekilde göreceğimiz Farabi erdemli şehrin mutlak bir saadetle oluşacağını söyler. Devletlerin ilk yöneticiyle kaderi arasında bir organik bağ bulunduğunu savunan filozofumuz erdemli şehrin ilk yöneticisinin bedenen ve ruhen sağlam, zeki, öğrenmeye ve öğretmeye istekli, dürüst, kendine güvenen, Tanrı\'ya inanan çalışkan bir kimse olması gerektiğini söyler.

Erdemli bir şehrin erdemli fertleri olmak ümidiyle.

Toplam 17 / 13. Foto