Tanpınar’ın yazarken en çok zorlandığı eseri: Beş Şehir
"Niçin geçmiş zaman bizi bir kuyu gibi çekiyor? İyi biliyorum ki aradığım şey bu insanların kendileri değildir; ne de yaşadıkları devre hasret çekiyorum… Hayır, aradığım şey ne onlar ne de zamanlarıdır."
Tanpınar'ın "aradığı şey eski günler, yitirilmiş cennetler değil, bugün yaşadığı ânın zaman yüklü olmasıdır" Tarih, bugüne olan "bağlantısı" noktasında önemlidir. Geçmişle hangi noktada bağlanacağımız ve bugüne olan katkısı bahis konusudur. Nitekim Beş Şehir'in sonunda bu görüşlerini açıkça izah eder.
"En büyük meselemiz budur: mazi ile nerede ve nasıl bağlanacağız, hepimiz bir şuur ve benlik buhranının çocuklarıyız, hepimiz Hamlet'ten daha keskin bir "olmak veya olmamak" davası içinde yaşıyoruz. Onu benimsedikçe hayatımıza ve eserimize daha yakından sahip olacağız. Belki sadece aramak ve bütün kapıları çalmak kâfidir."
Toplam 14 / 13. Foto
Ahmet Hamdi Tanpınar, roman, şiir, öykü, deneme gibi edebiyatın hemen hemen bütün türleriyle eserler veren modern Türk edebiyatının kurucu isimlerinden biridir. Tanpınar, "mutlak kısırlıkla, mutlak yazmak hevesinin bir mahsulü" olarak tanımladığı Beş Şehir eserinde medeniyet arayışının izini, şehirlerin tarihinde ve bu tarihi oluşturan toplumsal bellekte sürer.