Osmanlı'da kölelik nasıl gelişti, kim, neden kaldırdı?
Osmanlıların kuruluşundan sonra devlet, genişleme politikası gereği hem sınır boylarında akınlar düzenlemeye başlamış hem de uzun seferler gerçekleştirmeye yönelmiştir. Bunun sonucu elde edilen ganimetler arasında savaş esirleri de önemli bir artış göstermiştir. Bu esirler genellikle devlet ve saray hizmetinde kullanılmaya başlanmış, bir kısmı da esir pazarlarına çıkarılmıştır. Bundan ötürü de imparatorluğun değişik merkezlerinde esir pazarları kurulmaya başlanmıştır.
Osmanlı sosyal hayatında köleliğin yerleşmesinde, Fatih döneminde kurulan Harem'in büyük rolü olmuştur. Arkasından cariyelik kurumu hızlı bir gelişme göstermiştir.2 Bunun sonucunda da gerek sarayda gerek saray dışında cariyelerle evlenme geleneği yerleşmeye başlamıştır.
Köle elde edilmesi ise birkaç kaynaktan gerçekleşiyordu. Bunların başında savaş ganimeti olarak alman esirler geliyordu. Onu, insan avcılığı izlemeye başladı. Hediye verme ve ticaret de ayrıca köle elde edilmesinde önemli bir yol olarak kendini göstermektedir.
Toplam 4 / 2. Foto