Mustafa Kemal’in Musul’u kurtarmak için gönderdiği Şefik Bey’in macerası
ALBAY ZEKERİYA BEY ÇALIŞTI
Kurtuluş Savaşı ile ilgili kitaplarda ismine rastlanmayan Şefik Bey hakkındaki ilk çalışmayı, son dönem Osmanlı Tarihi üzerinde önemli çalışmaları bulunan tarihçi albay Dr. Zekeriya Türkmen yaptı, onu daha sonra Murat Göztuklusu’nun çalışmaları takip etti. Zekeriya Türkmen önce “Ali Şefik Özdemir (1885-18 Mayıs 1951)” başlıklı bir makale olarak yayınladığı çalışmasını daha sonra Atatürk Araştırma Merkezi’nden çıkan “Musul Meselesi, Askerî Yönden Çözüm Arayışları (1922-1925)” isimli bir kitap hâline getirdi. Ben, bu yazıdaki bilgileri Dr. Türkmen’in çalışmalarından naklettim.
Habeşistan fatihinin soyundan geliyordu
KANUNÎ Sultan Süleyman zamanında Yemen ve Habeşistan’ı fetheden Özdemir Paşa ile oğlu Veziriâzam Özdemiroğlu Osman Paşa’nın soyundan gelen Şefik Bey 1885’te İngiliz işgali altında bulunan Kahire’de doğdu, Ezher Üniversitesi’nde okudu, Birinci Dünya Savaşı’nda Türkiye’ye geldi ve yedek subay olarak Osmanlı ordusuna katıldı.
ÜÇ DİL BİLİYORDU
Filistin ve Suriye cephelerinde İngilizler’e karşı savaşırken Arapça, Fransızca ve İngilizce bildiği için o zamanki istihbarat örgütü olan Teşkilat-ı Mahsusa’ya alındı ve kısa zamanda teşkilâtın önemli isimlerinden biri oldu.
Halep 1918’de işgal edildiği sırada cephede yaralanmış olan Şefik Bey hastanede tedavi altında idi. Taburcu olmasının ardından işgalden cesaret bularak şımaran Ermeni ve Arap eşkiyalarla mücadele etti, takibe uğrayınca Irak’a geçti, ardından Şam’a gitti ve işgalcilerle mücadelesine devam etti.
Mustafa Kemal Paşa, İstanbul ile Anadolu’nun da işgale uğramasının ardından, Şefik Bey’e Hatay ve Gaziantep’te milis teşkilatları kurması emrini verdi. Gaziantep’te yarbay rütbesiyle Fransızlar’a karşı savaşan Şefik Bey 1922’de Irak’a, İngilizler ile mücadeleye gönderildi ama Musul’u kurtarma çabaları sonuçsuz kalınca İran üzerinden Türkiye’ye döndü.
BÜTÜN EVRAKI KAYBOLDU
Şefik Bey, Cumhuriyet’in ilânından sonra Gaziantep’e yerleşerek ticaretle uğraştı ve müteahhitlik yaptı. 14 Nisan 1939’da Siirt milletvekili olarak Meclis’e girdi. Daha sonra Gaziantep’ten milletvekili oldu, 5 Ağustos 1946’ya kadar Meclis’te bulundu ve ardından Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yönetim kuruluna tayin edildi.
Soyadı Kanunu’nun kabulünden sonra ceddi Özdemir Paşa’nın ismini kendisine soyadı olarak alan iki çocuk babası Şefik Bey hayata 18 Mayıs 1951’de veda ederek Gaziantep Şehidliği’ne defnedilecek, vefatının hemen ardından tuhaf bir hadise yaşanacak, Şefik Bey’in içerisinde çok önemli evrakının bulunduğu ve evinde muhafaza ettiği çantası kaybolacaktı.
Toplam 5 / 5. Foto