Sosyal Medya

Mustafa Kemal’in Musul’u kurtarmak için gönderdiği Şefik Bey’in macerası

ANKARA’DAN DÖNÜŞ EMRİ

1923 Nisan’ından itibaren bölgede dengeler değişmeye başladı. İngilizler birliklerini takviye ederek Irak’ın kuzeyindeki askerî varlıklarını güçlendirirlerken Şefik Bey Türkiye’den hiçbir şekilde yardım alamaz hâle geldi. Irak’taki birliklerimizin vaziyeti, gün geçtikçe daha da fena bir hâle gelirken Ankara’nın Irak politikasında da değişiklik yaşandı ve Lozan’da barış görüşmelerine başlamış olan Ankara, Şefik Bey’e harekâtı durdurması talimatını gönderdi.

Ankara’nın emri, Şefik Bey’de büyük bir hayal kırıklığı yarattı ve Musul’un elden çıkmasına rağmen hiç olmazsa Revanduz bölgesinin bizde kalabilmesini sağlamak için emri almamış gibi hareket etti. Irak’ın güneyindeki Şii aşiretlerden gelen yardım tekliflerine karşılık vermeye çalıştı ama İngilizler’in gittikçe artan saldırılarına karşı koyamadı, cephanesinin azalması, kendisine önceleri destek vermiş olan Barzan ve Palik aşiretlerinin de taraf değiştirerek İngilizler’in yanına geçmesi üzerine 1923 Nisan’ının sonunda daha da zor vaziyete düştü ve çekilmeye karar verdi.

Ancak geri çekiliş yolları tutulmuştu. Türk birliği sarp dağlarda beş günlük zor bir yolculuktan sonra 29 Nisan’da İran’a geçti. Şefik Bey’in silahlarını ve teçhizatını İran makamlarına teslim ettikten sonra 10 Mayıs 1923’te Van’a ulaşması ile Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde başlattığı harekât da artık son bulmuş oluyordu.

Toplam 5 / 4. Foto