Sosyal Medya

Mustafa Kemal’in Musul’u kurtarmak için gönderdiği Şefik Bey’in macerası

OLDUKÇA GÜÇ BİR GÖREV

İşgallerin ardından askerimiz Irak’ı terkederken aşiretler İngilizler ile mücadeleye giriştiler ama güçlü İngiliz birliklerine karşı pek bir başarı elde edemediler. Bunun üzerine İstanbul’dan yardım talebinde bulundular ancak Osmanlı başkenti de işgal altında olduğu için hiçbirşey yapılamadı.

Aşiretlerin talebinin iki sene sonra yerine getirilmesine çalışıldı ve bu iş Ankara’da yeni kurulmuş olan Meclis’e düştü. Mustafa Kemal ve zamanın Genelkurmay Başkanı olan Fevzi Paşalar, bölgedeki aşiretleri organize ederek İngilizler’e karşı mücadeleyi sürdürecek bir subay aradılar ve Kanunî Sultan Süleyman zamanında Habeşistan’ı fethetmiş olan Özdemir Paşa’nın soyundan gelen Şefik Bey adında bir yarbayın Irak’ın kuzeyine gönderilmesine karar verdiler.

Emir, Yarbay Şefik Bey’e 1 Şubat 1922’de tebliğ edildi. Şefik Bey beraberinde birkaç Türk subayı ve Anadolu’nun güneyini işgal eden Fransız Ordusu’ndan kaçarak Türk tarafına geçmiş olan Tunuslu ve Cezayirli askerlerden meydana gelen bir birlikle 1922 Haziran’ında Irak’a girdi. Görev oldukça güç idi, Irak’ın kuzeyindeki İngilizler’i Misak-ı Millî sınırları dışına atacaklardı!

Şefik Bey, Kürt liderlerden Şeyh Mahmud Barzenci’nin de desteği ile İngilizler’e karşı harekâtını başlattı ve işgalci birliklere ardarda darbeler indirdi. 31 Ağustos 1922 günü Derbent’te yaşanan muharebede İngilizler mağlûp olunca Musul, Kerkük ve Süleymaniye birkaç gün içerisinde Şefik Bey’in kontrolü altına girdi.

İngilizler tarafından desteklenen Simko adındaki bir başka Kürt liderin kuvvetlerinin de imha edilmesi üzerine, İngiltere, bölgeyi elinde tutabilmek için daha sert tedbirler almaya başladı.

İşgalcilerin giriştikleri harekât, Türkiye’den lojistik destek alamayan Şefik Bey’in çabalarını boşa çıkartacaktı...

İngiliz birlikleri, Türkiye’yi tutan aşiretlerden bazılarını çeşitli vaatlerle kendi taraflarına çektiler, direnen aşiretleri de uçaklarla bombardımana başladılar. Bombardıman sırasında havadan bildiriler atılıyor ve “Türkiye size yardım edemez” mesajı veriliyordu!

Toplam 5 / 3. Foto