Bugün mirası paylaşılamayan Piri Reis 80 yaşında neden idam edilmişti?
Portekizliler Yeni keşfettikleri Hindistan'a açılan ticaret yolunun kontrolünü elde tutmak istiyorlar ve bu sebepten Osmanlı kıyılarına, Kızıldeniz'e ve Aden'e sürekli saldırılar düzenliyorlardı. Bu sebepten Portekizliler Süveyş limanını kuşatmış Hatta kısa bir süreliğine Aden'i bile ele geçirmişlerdir. Ayrıca Portekizliler, karaya çıktıklarında ise bölgedeki Arapları Osmanlı'ya karşı isyan etmeye teşvik ediyorlardı.
Piri Reis ilk olarak bölgede Aden'i Portekizlilerin elinden kurtarmış ve ardından açık denizde Portekizlileri Mağlup etmek için 32 adet gemi ile Hint Okyanusu'na çıkmıştır.
Kendisinden sayıca Üstün Portekiz donanmasına Maksat'ta mağlubiyet yaşatmış ve bu bölgeyi ele geçirmiştir. Maksat ve bölgesindeki Adalar'dan Piri Reis yüklüce ganimet toplamıştır. Maksat'ta yenilen Portekiz askerleri kaçarak Hürmüz Adası'n da Hürmüz Kalesine sığınmıştır.
Daha sonra Piri Reis Hürmüz adasını kuşatmış, oldukça uğraşmasına rağmen Hürmüz alınamamıştır.
Dayanıklı konumdaki Hürmüz Kalesi ve Alvaro de Noronha komutasındaki 1000 kadar Portekiz askeri, stratejik öneme sahip bu kalede topların etkili olması sebebiyle kuşatmayı sürekli canlı tutmuştur.
Zaman içerisinde kuşatma başarılı olamayınca askerler arasında moral bozukluğu yaşanmış ve daha sonra Piri Reis, Portekizlilere yardım ettikleri gerekçesiyle Müslüman yerel halkın bulunduğu şehri askerlerine yaratmıştır.
Bu yağma girişimi, bölge halkı tarafından hoş karşılanmamış ve Basra valisi Ramazanoğlu Kubat Paşa haberdar olmuştur. Daha sonra Piri Reis Hürmüz Kalesi'nin Fethi edilmesi için Basra Valisi Ramazanoğlu Kubat Paşa'dan yardım istemiş Vali, Piri Reis'e yardım etmediği gibi onu, şehrinin yağmalattığı için tutuklamak istemiştir.
Toplam 6 / 2. Foto