1927'de Dolmabahçe ve Topkapı Sarayları'ndaki mücevherleri mezatla satmak için Fransa'ya teklif götürmüşüz
Düşünülür, taşınılır ama aranan yol bir türlü bulunamaz. Paris satış konusundaki her adımın Abdülhamid veresesine yarayacağını farketmiştir. Ankara'ya 1928 yazında gönderilen son mesajda ‘‘Biz bu işten vazgeçiyoruz, siz de vazgeçin. Zira satışta padişahların varisleri herşeye el koydururlar’’ yazılıdır.
Türkiye, Dolmabahçe ve Topkapı Sarayları'ndaki mücevherlerin bugüm hâlâ elinde olmasını Fransa'nın bu cevabına borçludur.
Saraylar konusunda bugünlere işte buralardan geldik. 70 sene önce içindeki en kıymetli parçaları satmayı düşündüğümüz binaları zamanla bakımsızlıktan çürüttük ve herşeyi iş işten geçmek üzereyken farkettik. Ben, Dolmabahçe Sarayı'nda yaşananları sarayın bu geçmişini bildiğim için normal karşılıyorum.
Bu işin bizim tarihçilerin merakını çekeceğini pek sanmıyorum ama günün birinde belki lâzım olur diye, satış belgelerinin nerede olduğunu da söyleyeyim. Fransız Dışişleri Bakanlığı Arşivi'nin ‘‘Levant’’ kısmında E.349'dan sonraki seriyi, özellikle de 171'le 178 arasını iyice bir elden geçirin. Bu sayfadaki belgeler numaralarını verdiğim serinin sadece bir kısmı ve daha dünya kadar belge var...
Toplam 3 / 3. Foto
1927'de Dolmabahçe ve Topkapı Sarayları'ndaki mücevherleri mezatla satmak için Fransa'ya teklif götürdüğümüzü ama Fransızlar'ın geri adım atması üzerine satıştan vazgeçildiğini çoğumuz bilmeyiz. Dolmabahçe'de bugün yaşanan dramın gerisinde, 80 yıl öncesinden başlayan ilgisizlik yatıyor.