Sosyal Medya

Fransızlara 100 yıl önce inen tokat gibi yazı: Kara Bir Gün

SÜLEYMAN NAZİF\'TEN TOKAT GİBİ YAZI
Süleyman Nazif \"Hadisat\" gazetesinde 9 Şubat 1919\'da yayınlanan ve \"Kara Bir Gün\" başlıklı yazısında şunları söylüyordu:
\"Fransız generalinin dün şehrimize gelişi münasebetiyle bir kısım vatandaşlarımız (azınlıklar) tarafından icra olunan nümayiş, Türk\'ün ve İslam\'ın kalbinde ebediyete kadar kanayacak bir yara açtı. Aradan asırlar geçse ve bugünkü hüznümüz ve bahtsızlığımız şevk ve ikbale dönse bile, yine bu acıyı hissedecek ve bu hüzün ve teessürü çocuklarımıza ve torunlarımıza nesilden nesile ağlanacak bir miras olarak terk edeceğiz.

Alman orduları 1871 senesinde Paris\'e girdikleri sırada, Büyük Napolyon\'un zaferlerini kutlamak için dikilmiş olan zafer takının altından geçerken bile Fransızlar bizim kadar hakaret görmemişti. Ve bizim dün sabah saat dokuzdan on bire kadar hissettiğimiz üzüntüyü ve azâbı duymamıştı. Çünkü \"Fransız\" namını taşıyan her fert, çünkü yalnız Hristiyanlar değil, Yahudi Fransızlarla Cezayirli Müslümanlar, o millî matem karşısında aynı keder ve utanç ile ağlamış ve kızarmışlardı.

Toplam 8 / 5. Foto

Yıllardır Fransızların Ermeni meselesini bizim aleyhimize kullanmalarıyla uğraşıyoruz. Afrika'yı hâlâ sömürmeye devam eden Fransızlara cevabı 100 yıl önce "Kara Bir Gün" isimli tarihe geçen yazısıyla Süleyman Nazif vermişti.