Washington Anıtı 56 metre yüksekliğinde bizden bir hatırayı saklıyor
Emin Bey, Amerikan Dışişleri\'nin talebinden İstanbul\'u haberdar etti ve zamanın hükümdarı Sultan Abdülmecid, Türkiye\'nin sütunda üzerinde Amerika hakkındaki iyi temennilerin yazılı olduğu bir \'hat\' ile temsil edilmesine karar verdi. Hat, o devrin büyük hattatı sayılan Kazasker Mustafa İzzet Efendi\'ye yazdırıldı ve daha sonra etrafı devrin süsleriyle bezenmiş bir mermere işlendi, mermerin üzerine de Sultan Abdülmecid\'in tuğrası kondu. Levhada \"Devám-ı hulleti te\'yid için Abdülmecid Han\'ın / Yazıldı nám-ı páki seng-i báláya Vaşington\'da (Hicri 1269)\" yani \"Abdülmecid Han\'ın temiz adı, dostluğun devamını göstermek için, Washington\'da dikilen bu yüksek taşa yazıldı\' denmekteydi.
Levha 1853\'te bir gemiyle Amerika\'ya gönderildi, taşıma masrafı olarak o zamanın parasıyla 390 kuruş ödendi ve inşaat tamamlanınca Washington Anıtı\'nın üzerine yerleştirildi. Sultan Abdülmecid\'in mermere hakkedilmiş tuğrası, ismi ve Amerika hakkındaki iyi temennileri, o zamandan beri anıtın üzerinde duruyor.
Toplam 11 / 10. Foto
Bugün ''Washington Anıtı'' olarak bilinen yapının dünyanın en uzun dikilitaşını biliyor musunuz? Eğer bir gün, Washington'a yolunuz düşerse bir hafta sonu birkaç saatinizi dikilitaşa ayırın. Asansörle en tepeye çıkıp şehri seyredin. Sonrasında yorgunluğu göze alıp merdivenleri inin. İçi, dışı gibi değil… 56 metre yüksekliğinde bizden bir hatırayı saklıyor. İşte, Sultan Abdülmecid'in tuğrasıyla Türk hat sanatının büyük ismi Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin yazısının öyküsü…