Osmanlı topraklarında Avrupalılar nasıl sanayi casusluğu yaptılar?
İmparatorluğa gelen yabancı tüccarların can ve mal güvenliği sağlanır; mal alınıp satabilmeleri için seyahat serbestisi verilirdi. Osmanlı topraklarına gelen tüccarlara 18. yüzyıldan itibaren "müstemin" denildi. Osmanlı topraklarında veya kara sularında eşkıya ve korsanların saldırısı sonucu malını kaybeden tüccarın zararı devlet tarafından karşılanırdı. Bu durum mütekabiyet esası gereği yabancı ülkelerde saldırıya uğrayan Türk tüccarlar için de geçerliydi.
Osmanlı ülkesinde ölen bir yabancı tüccarın yanında bulunan mallarının mirasçılarına intikal etmesi için gerekenler de devlet eliyle yapılırdı. Yabancı tüccarlar ve Osmanlı tebaası arasındaki davalar, Osmanlı mahkemelerinde görülürdü. Ancak dava sırasında tüccarın mensup olduğu milletin tercümanının da bulunması gerekliydi. Ticari davaya konu olan takam büyük bir miktarsa Divan-ı Hümayunda kadıaskerlerin huzurunda mahkeme yapılırdı. Ayrıca yabancı tüccarlar, alışverişlerini, borç ve alacak durumlarını o yerin kadısına müracaatla mahkeme siciline işletirlerdi.
Toplam 20 / 19. Foto
Yaygın yanlış kanaatlerden birisi, Osmanlılar döneminde Türklerin uğraşmadığı, bu sahanın gayrimüslim Osmanlı tebaasının elinde olduğuydu. Fakat bu yanlış düşüncenin aksine Osmanlılar, çeşitli ülkelerde büyük miktarda ticaret faaliyetinde bulunmuş, farklı ülkelerde ticaret merkezleri kurmuştu. 10 soruda Osmanlı'da ticaret hayatı hakkında bilinmesi gerekenler