Dünya'nın oluşumuna dair Müslüman alimlerin teorileri
Bugün bildiğimiz diğer bir şey de, bu eksen sapmasının Dünya'nın Güneş'e en yakın ve en uzak olduğu zamanları ve bunun sonucunda da mevsim değişimlerini 25,787 yıllık çevrimlerle etkilediğidir. Bu, aynı zamanda yıldız ve takımyıldızların yavaş yavaş batıya doğru hareket ettiği anlamına gelir.
Müslüman astronomlar, gece-gündüz eşitliğinin gerilemesi konusunda giderek Batlamyus'tan daha isabetli değerler elde etmeye başladılar. Tanınmış 10'uncu yüzyıl Bağdatlı astronomu Muhammed Bettânî bu değerin 66 yılda bir 1 derece ya da yılda 54,55 saniye ya da tam bir tur için 23,841 yıl olduğunu söyledi. 1009 yılında ölen İbn Yunus, bu değerin 70 yılda 1 derece ya da yılda 51,43 saniye ya da tur başına 25,175 yıl olduğunu belirtti.
Bu sonuçlar, bugün yılda 50,27 saniye ya da tam bir tur için 25,787 olarak belirlenen değerlerle oldukça uyum içindedir.
Toplam 10 / 2. Foto
Bir zamanlar, Dünya'nın hem kendi ekseni hem de Güneş etrafında dönen "eğik bir küre" olduğu fikri, gülünç bir iddiadan öteye geçmezdi. Ancak Müslüman alimlerin yüzyıllar süren gözlem ve deneyleri, bilimin şekillenmesinde büyük bir rol oynadı ve bugün Dünya hakkında bildiğimiz tüm gerçeklerin altyapısını bu bilgiler oluşturdu. Dünya'ya dair Müslüman alimlerin teorilerini sizler için derledik.