Darülislam’da ticaret nasıl yapılırdı?
AVRUPA ÇOK SAYIDA ÜRÜNÜ İSLAM ÜLKELERİNDEN ALIYORDU
Avrupa, Asya ve Afrika, aralarında emaye cam kaplar, her türden işlenmiş deri, çini, kâğıt, halı, fildişi oymalar, resimli el yazmaları, Şam işi kılıç ve kaplar dâhil her türden metal işi, iyi kalite pamuklu kumaş ve zengin ipekli dokumaların da yer aldığı çok sayıda ürünü İslam ülkelerinden ithal ediyordu.
Müslümanlara ait tekstil, metal ve cam ürünleri ve sabunlar son derece revaçtaydı. Bunlardan, Memluklerin pahalı malzeme ve yoğun el emeği ile ürettiği tezhipli emaye camın yeri oldukça özeldi.
Yapılan arkeolojik kazılarda bu cam Karadeniz'in kuzey sahillerinde bulunmuş; buradan Kiev'e kadar çıkarak Ukrayna, Beyaz Rusya, Litvanya ve Eski Rusya'ya kadar götürüldüğü yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmişti. Bu camdan üretilen eşyalara İskandinavya'nın Hanseatic limanlarında ve Hollanda, Maastricht'te de rastlandı.
Toplam 15 / 10. Foto
Rızkın onda dokuzu ticarettedir" hadisinden de kaynakla İslam dini, ticari hayat için daima manevi bir dayanak teşkil etmişti. İslam beldelerinde ticaretin yaygınlaşmasını sağlayan Müslümanlar, bir müddet sonra ticaret aracılığıyla İslam'ın farklı coğrafyalara yayılmasına ön ayak oldular. Tuzun "beyaz altın" olarak anıldığı dönemden, para birimi olarak kullanılan "deniz kabuklarına"; başlı başına hareketli bir şehri andıran kervanlardan, ticaretin kilit noktaları olan kervansaraylara…