Sosyal Medya

Sinemada distopyanın 7 örneği

Matrix'in esin kaynağı
Matrix film serisinin atası olan bu film, sistem eleştirisinin en özgün örneklerinden biridir. Proleter sınıfının içindeki çelişkileri, tüketim toplumunu bu kadar açık bir şekilde ele alan film sayısı azdır. Carpenter bütün bu sorunları filmde çok sert ve açık bir şekilde yansıtmıştır.

Ana karakterimiz Nada, erken yaşta evden ayrılmış iş arayan bir gençtir. Sonunda inşaatta beden gücüne dayalı bir iş bulup, etrafında toplanan komünde yer alan barakaya yerleşir. Nada'nın gerçekleri anlamaya başlaması, bulduğu kutular dolusu gözlüklerden birini takmasıyla başlar.

Gözlüğü taktığında, yeryüzünü uzaylıların ele geçirdiğini, önemli makamlarda uzaylıların yer aldığını ve evrenin bütün kaynaklarını tükettiklerini görür. İnsanlar ise bu olanların farkında değildirler. Reklam tabelalarının hepsinde 'itaat et, daha çok tüket, televizyon izle, sisteme uy, düzeni bozma' şeklinde metinler görür. Burada tüketim toplumuna sağlam bir eleştiri vardır. İhtiyacımız olduğu için mi alıyoruz, ne tüketeceğimize gerçekten biz mi karar veriyoruz? Reklamlar niçin var? Moda nedir? İzleyicinin bütün bunları sorgulamasına olanak veren bir film sizleri bekliyor.

Toplam 14 / 4. Foto

Sinemanın ilk distopik filminin Metropolis olduğunu ve filmin sessiz çekilerek bilim kurgunun temelini attığını biliyor muydunuz? Distopik romanlara karşı her geçen gün artan ilginin nedeni, korku dolu kurgunun gelecekte de yaşanabilecek olma ihtimali miydi?