Sosyal Medya

Alışılmış yalnızlığın ters köşesindeki yazar: Yusuf Atılgan

İlk romanı "Aylak Adam"la modern Türk edebiyatı içinde çok önemli bir yere sahip olan Yusuf Atılgan, özellikle yabancılaşma ve bunun zorunlu sonucu yalnızlık temasını başarıyla işleyen bir yazar olarak tanındı.

"Anayurt Oteli"nde iletişimsizlik, yaşamın anlamsızlığı, olayların rasyonel bir biçimde açıklanamayacağı, davranışların nedeninin bilinemeyeceği bir tezi işledi.

Yusuf Atılgan ilk romanı Aylak Adam'da klasik anlatı yöntemlerinden yararlanırken Anayurt Oteli'ni daha değişik bir yöntemle "saçma kavramının göstergesi olarak " kurmaya çalışmıştı.

Tek öykü kitabı "Varlık" ve "a" dergilerinde yayımladığı, gene çağdaş bireyin yalnızlık ve açmazları çerçevesinde örülmüş ağırlıklı olarak iç gözlem ve deneyime yaslanan öyküler toplamı olan "Bodur Minareden Öte" adlı kitaptı.

"Ekmek Elden Süt Memeden" adlı bir de çocuk kitabı bulunuyor.

Çağdaş bireyi aşk ve yalnızlık temaları çerçevesinde ve dildeki yalınlığının çarpıcılığıyla ileten Yusuf Atılgan, ele aldığı konular kadar o konulara yaklaşım biçimi ve işleyişiyle de farklılaşır ve Türk romanında modern anlatının öncüleri arasında yerini alır.

Toplam 15 / 15. Foto

Az yazdı ama çok tanındı. Eserlerinin her detayındaki incelemeler hala devam ediyor. Yalnız, yabancı, içe dönük, psikolojik problemleri olan insanlar onun kahraman kadrosunu oluşturmakta. Eserlerinin bir yerinde heyecanı hissettirir, derin bir soluk aldırır okuyucusuna. 28 yaşındaki tedirgin Bay C.'si, dışarıdan bakıldığında sıradan ve basit görünüşe sahip ama içinde derin kuyuları olan Zebercet'i, çalışkan iş bilir köy çocuğu Selim'i, bunların yanında Hacırahmanlıspor Futbol Kulübü… Yusuf Atılgan'ın ölüm yıl dönümü anısına hayatını sizler için derledik.