Alışılmış yalnızlığın ters köşesindeki yazar: Yusuf Atılgan
Yusuf Atılgan, 25 Ağustos 1921'de Manisa'nın Göktaşlı mahallesinde dünyaya geldi. Yazarın kendi ifadesine göre bu tarih, ay itibariyle gerçeği yansıtmaz. Gerçek doğumu 27 Haziran. Bu durum da yazarımızın resmi tarih kayıtlarının aksine iki ay daha uzun yaşadığını gösterir. 1922 yılında Manisa Yunan işgali altındadır. Atılgan ailesi işgalden hemen sonra Manisa'nın 20 km uzağındaki Hacırahmanlı köyüne yerleşirler. Bu verimli topraklar, yazarın hayatına ve romanlarına mekân olan ve yaratıcı gücünü kuşatan topraklar olacaktır.
Nüfus cüzdanındaki adı Yusuf Ziya Atılgan'dır. Babası Hamdi, annesi Avniye'dir. Babası Hamdi Bey, Manisa İdadisi mezunudur ve Düyun-u Umumiye idaresindeki kolculuk görevinden ayrılıp bakkallığa başlayarak ailesinin geçimini bu yolla sağlamaya başlar.
Toplam 15 / 1. Foto
Az yazdı ama çok tanındı. Eserlerinin her detayındaki incelemeler hala devam ediyor. Yalnız, yabancı, içe dönük, psikolojik problemleri olan insanlar onun kahraman kadrosunu oluşturmakta. Eserlerinin bir yerinde heyecanı hissettirir, derin bir soluk aldırır okuyucusuna. 28 yaşındaki tedirgin Bay C.'si, dışarıdan bakıldığında sıradan ve basit görünüşe sahip ama içinde derin kuyuları olan Zebercet'i, çalışkan iş bilir köy çocuğu Selim'i, bunların yanında Hacırahmanlıspor Futbol Kulübü… Yusuf Atılgan'ın ölüm yıl dönümü anısına hayatını sizler için derledik.