Müslüman alimlerden miras temizlik ve güzellik yöntemleri
Parfümler üzerine Kindî de Itır (Parfüm) ve Damıtma Kimyası adında bir kitap yazmıştı.
Kindî'nin kitabı, kokulu (rayihalı) yağlar, merhemler, aromalı sıvılar ve pahalı ilaçların yapımlarına dair yüzden fazla reçete ihtiva ediyordu. Başlangıçta varlıklı kesimin kullanacağı bu ürünler, zamanla tüm toplumdaki herkesin kullanımına açık oluncaya değin yayılacaktı.
9'uncu yüzyılda yazılmış olan kitap, parfüm yapımına ilişkin 107 yöntem ve tarifin yanı sıra, bugün hâlâ Arapça adıyla bilinen imbik gibi, parfüm yapımında kullanılan çeşitli alet edevattan da bahsediyordu.
Toplam 16 / 10. Foto
10'uncu yüzyıl Avrupa için, açık kanalizasyonlar, hastalıktan kırılan insanlar ve birçok pis manzaranın akla geldiği Karanlık Çağ anlamına geliyordu. Oysa İslam dünyası için durum tam tersiydi. Müslüman alimler birçok yeniliğe imza atmış, sahip oldukları ilmi günlük yaşamlarına aktarmışlardı. Allah'ın ve Resul-i Ekrem'in buyurduğu temizlik anlayışı, Müslümanların birçok ürün ve temizlik pratiği geliştirmelerini sağladı. Peki, bundan tam 14 asır önce dahi kullanılan sabun, misvak ve kınanın sırrı neydi? Günümüz modern bilimi, bu ürünler için ne diyor?