İkinci Abdülhamid hangi filmleri izlemek istedi?
Weinberg, Türk Sineması'na yaptığı büyük katkılar nedeniyle tarihsel açıdan çok yönlü bir öncü olarak dikkatimizi çeker. Türkiye'de sinemanın öncülüğünü yapan Weinberg, Sarayda, paşa konaklarında ve en önemlisi, Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) ile İstanbul Sultanisi (İstanbul Erkek Lisesi) başta olmak üzere okullarda film oynatan, ilk sürekli sinema salonunu açan, film çeken, ilerde değineceğimiz Merkez Ordu Sinema Dairesi'nin ilk yöneticisi olan bir kişi olarak adeta bir mitos haline gelmişti.
Sigmund Weinberg, kendisi için vaha olan Osmanlı'yı filme almak için Sultan İkinci Abdülhamid'e 23 Ekim 1899 yılında bir izin talep dilekçesi yazar. Dilekçe ile beraber padişaha bir adet sinematograf kataloğu da gönderir. Dilekçede Weinberg, Osmanlı ordusunun modernliğini gösterecek şekilde, ordunun çeşitli sınıflarının sinema görüntülerini ücretsiz çekeceğini yazar.
Toplam 19 / 12. Foto
Ses yok, aksiyon yok, art arda birbirinden bağımsız olaylar… İnsanların bunu ilk gördükleri an salondan korkarak kaçışmaları… İki kardeş bir alet icat etti ve bir sektör ortaya çıktı. Sinema… İnsan hayatına girmesinden beş ay sonra Sultan İkinci Abdülhamid'in seyrine sunuldu. Ardından, Türklerin perdeye yansıtarak yaptıkları Karagöz oyununa arkadaş oldu. Osmanlı Dönemi sinemasını sizler için mercek altına aldık.