Sosyal Medya

Elinin hamuruna daktilonun mürekkebi karışmış ilk kadın gazeteciler

Nigâr Hanım, kendinden önceki kadın şairlerden farklı olarak sadece şiirleriyle değil aynı zamanda fikirleriyle de kültür hayatına damgasını vurarak cesur bir yaklaşımla kadınlara yol göstermişti. Onun devrin süreli yayınlarında çıkan yazıları, Tanzimat dönemindeki Osmanlı Türk kadınının sosyal yaşamda var olma mücadelelerine hız kazandırdı. O, hiçbir zaman yazılarında kadınları ayaklandırmayı ve Osmanlı aile yapısını temelinden değiştirmeyi düşünmemişti. Kadınları sosyal yaşama hazırlarken onlara sadece kadınlık bilincini değil aynı zamanda "vatan sevgisi"ni de aşılamayı amaç edidi. Bu nedenle Nigâr Hanım, sadece aristokrat ailelerde yetişmiş feminist kadınların değil, bütün kadınların sesi oldu.

Devrin önemli kadın dergilerinden olan Hanımlara Mahsus Gazete'de de makaleleri yayınlanan Nigâr Hanım, bu gazetede çıkan "Nisvan-ı İslamda Terakki" adlı makalesinde13, Osmanlı kadınlarının basın hayatındaki başarılarından bahsederek bu durumu destekleyici ve övücü bir tutum sergiler. Yine bu dergide yayınlanan makalelerinde yardımlaşmanın önemini vurgulayarak yardımlaşma cemiyetlerini takdir ve teşvik edici yazılar yazar. Nigâr Hanım, Batılı tarzda eğitim almış ve kendini her alanda yetiştirmiş olması dolayısıyla yeniliğe ve değişime açık bir düşünce yapısıyla her fırsatta kızların okutulmasının toplumsal yapılanma içindeki önemine değinir.

Toplam 14 / 9. Foto

Günümüzde bile 'kadın' hassas bir konudur. Evlerin inci tanesi kadınlar zamanımız modern anlayışından çok daha evvel, Osmanlı döneminde, gündemde yerini almıştı. İlk defa Osmanlı kültür tarihi içinde, kadının toplumsal yaşamdaki yeri sorgulanmış, geleneksel düzenden miras kalan erkek otoritesinden kadının kurtarılması gündeme gelmiş ve kadınlara yeni bir kimlik kazandırma arzusu sistematik bir şekilde yürütülmeye çalışılmıştı. Bu anlamda kadın yazarların, kadın hakları noktasındaki yapılanmaları ve kadın dergilerinin bu oluşuma katkıları elbette yadsınamazdı.