Elinin hamuruna daktilonun mürekkebi karışmış ilk kadın gazeteciler
Bu dönemde kadınların basın ve edebiyat dünyasındaki bir diğer önemli ismi Şükûfe Nihal'di. Şükûfe Nihal, Türk kadınının yeni bir kimlik oluşturma çabası içinde bulunduğu bir dönemde, kadın derneklerinde etkin olarak çalışmış ve kadın dergilerinde kadın haklarını ve eşitliği savunan makaleler yazmıştı. Nezihe Muhiddin tarafından yayın hayatına kazandırılan Kadın Yolu Dergisi'nde yazdığı yazılarında kadınları sosyal hayata teşvik edici bir yol izleyerek kitlesel kadın hareketlerinde aktif bir rol oynadı. Şükûfe Nihal, kadınların toplumsal yaşamdan yalıtık bir biçimde aile hayatıyla sınırlandırılmış konumlarından sıyrılarak bilinçlenmeleri için sadece basın yoluyla değil aynı zamanda dernekler aracılığı ile de mücadele etti.
Tıpkı Nigâr Hanım gibi evinde "edebi toplantılar" düzenleyen Şükûfe Nihal de aktif bir şekilde devrin sosyal yaşamında yer alarak basın aracılığıyla kendini ifade ederek varlığını hissettirmeye çalışan Türk kadının sesi ve vicdanı oldu. İnas Darülfünunu'ndan mezun olan Şükûfe Nihal, idealist çizgisinden taviz vermeden kadınların toplumsal yapı içindeki gelişim süreçlerinde aktif bir birey olarak yer alır.
Toplam 14 / 11. Foto
Günümüzde bile 'kadın' hassas bir konudur. Evlerin inci tanesi kadınlar zamanımız modern anlayışından çok daha evvel, Osmanlı döneminde, gündemde yerini almıştı. İlk defa Osmanlı kültür tarihi içinde, kadının toplumsal yaşamdaki yeri sorgulanmış, geleneksel düzenden miras kalan erkek otoritesinden kadının kurtarılması gündeme gelmiş ve kadınlara yeni bir kimlik kazandırma arzusu sistematik bir şekilde yürütülmeye çalışılmıştı. Bu anlamda kadın yazarların, kadın hakları noktasındaki yapılanmaları ve kadın dergilerinin bu oluşuma katkıları elbette yadsınamazdı.