Avrupalılar'ın gözünde Türk imajı nasıldı?
LUTHER VE TÃœRKLER
Protestanlığın kurucusu Martin Luther'in Türklerle ilgili birçok yazısı vardı. Bütün Almanya'da olduğu gibi Luther'de de "Türk umudu" ve "Türk korkusu" iç içeydi.
AVRUPA OSMANLI'NIN YARGISINA HAYRANDI
Osmanlı topraklarında görülen davalarda, ilgili işlerin neticesini hızlandırmaya yarayan sadeliği, özellikle mahkeme işlemlerinin ve sonu olmayan davaların uzun sürmesinden muzdarip olunan Batı'da, Osmanlı yargı yetkisinin en önemli avantajlarından biri olarak görülüyordu.
Seyyahlar, Türk hukuku hakkında son derece olumlu olan gözlemlerini batı dünyasına sunarken, kendi hukuk anlayışlarındaki eksiklikleri karşılaştırmalarla dile getirmişlerdi. Avrupalılar, özellikle çabuk ve adil hüküm verilmesinden etkilenmişlerdi.
Papa Onuncu Leo'nun özel kalemi Kardinal Jakop Sadolet, 16'ncı yüzyılda bir hukukçuya şu cümleleri kullanacaktı. "Türklerin bizde hiç bilinmeyen bir geleneğini, yani hukuk davalarında konu dışına çıkmaktan kaçınmalarını ve tüm anlaşmazlıkları az sayıda kelimelerle ortadan kaldırmalarını övmekten kendimi alamıyorum."
16'ıncı yüzyılın ikinci çeyreğinde Türkiye'ye gelen ünlü Fransız şarkiyatçı Guillaume Postel'e göre, Osmanlı Saltanatı kısa ve özlü mahkeme biçimi ve önlemleriyle vatandaşlarını koruma altına almıştı. Ayrıca Postel, Fransız mahkemelerini Türk adaleti ile karşılaştırdığında utanç duyduğunu itiraf eder.
İngiliz Kralı Sekizinci Henry bile iddialara göre, Kanuni Sultan Süleyman'ın kanunlarını kendisine aktarmaları için güvendiği adamları Türkiye'ye göndermiştir.
Toplam 5 / 5. Foto
Yıldırım Bayezid’in 1394’te başlattığı İstanbul’a yönelik fetih hareketleri, Batı Avrupalı Hristiyanlar tarafından ilgi çekmeye başladı. İlk defa 1396 yılında Batı Avrupa’dan da katılımlarla Niğbolu Haçlı Seferi düzenlendi. O tarihten sonra Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın Almanya içlerine kadar ilerlemesi Avrupa’da bir korkuyu doğurdu. ‘Yenilmez Türk İmajı’ asırlarca Avrupa’ya hem korkuyu hem de Osmanlı’ya karşı derin saygıyı getirdi.