Avrupalılar'ın gözünde Türk imajı nasıldı?
TÜM AVRUPA TÜRKLER İÇİN MATBAASINI ÇALIŞTIRDI
Romanyalı tarihçi Carl Göllner'in araştırmaları üzerine vardığı sonuç, on altıncı yüzyılda Türkler ile ilgili Avrupa'da 2 bin 4 yüz 63 kitap, broşür ve el ilanı basıldığıdır. Bu ilgi sadece belirli günlere mahsus değildi. Avrupa'nın hemen hemen tüm şehirlerinde Türkler ile ilgili yayın yapılıyordu. Frankfurt'tan Paris'e, Londra'dan Lyon'a, Roma'dan Prag'a, Venedik'ten Viyana'ya her yerde bu tür kitaplar basılmıştı.Osmanlılar için en çok yayın, Ausburg'da yapılmıştı. Bu şehirdeki 29 matbaada basılan kitap ve broşür sayısı 134'tü.
Almanca, Latince, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca başta olmak üzere hemen hemen her Avrupa dilinde Osmanlı üzerine basılmış eserler bulunuyor. 2 bin 4 yüz 63 yayının bin kadarı Almanca, 455 tanesi de Latince'dir.
Toplam 5 / 3. Foto
Yıldırım Bayezid’in 1394’te başlattığı İstanbul’a yönelik fetih hareketleri, Batı Avrupalı Hristiyanlar tarafından ilgi çekmeye başladı. İlk defa 1396 yılında Batı Avrupa’dan da katılımlarla Niğbolu Haçlı Seferi düzenlendi. O tarihten sonra Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın Almanya içlerine kadar ilerlemesi Avrupa’da bir korkuyu doğurdu. ‘Yenilmez Türk İmajı’ asırlarca Avrupa’ya hem korkuyu hem de Osmanlı’ya karşı derin saygıyı getirdi.