Avrupalılar'ın gözünde Türk imajı nasıldı?
KORKUYU MALTA KUÅžATMASI SARSTI
İstanbul fethedildikten sonra Osmanlıların durdurulmaması yüzünden Avrupa'da birçok ülkede "Acaba bu yıl Türkler ülkemize gelirler mi?" diye düşünülmeye başlanmıştı. Hatta Makyavelli'nin bir eserinde, kitabın kahramanı "Türkler, gelecek yıl İtalya'ya gelirler mi?" diye soruyordu. "Yenilmez Türk" imajı ilk olarak 1565 yılında Malta Kuşatması'nda başarısız olunmasıyla sarsılmaya başladı. Avrupa'nın kendine güveni asıl Osmanlı'nın 1571 yılında İnebahtı Deniz Savaşı'nı kaybetmesiyle geldi.
Bu tarih başta Venedik olmak üzere birçok Hristiyan ülkesinde bayram ilan edildi. İtalya'da büyük kutlamalar yapıldı. Zafer anısına heykeller ve resimler yapıldı. Hristiyan dünyası, Osmanlı'nın yüzyıllardır korku salan gücünün engellenebileceğini anlamışlardı. Yenilmez denen Türk yenilmiş, Osmanlı'nın yenilmezlik efsanesi bitmişti. Dönem dönem gelen başarılar "Türk gibi kuvvetli" sözünü tekrar söyletse de devamlılığını sağlayamadı.
Toplam 5 / 2. Foto
Yıldırım Bayezid’in 1394’te başlattığı İstanbul’a yönelik fetih hareketleri, Batı Avrupalı Hristiyanlar tarafından ilgi çekmeye başladı. İlk defa 1396 yılında Batı Avrupa’dan da katılımlarla Niğbolu Haçlı Seferi düzenlendi. O tarihten sonra Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın Almanya içlerine kadar ilerlemesi Avrupa’da bir korkuyu doğurdu. ‘Yenilmez Türk İmajı’ asırlarca Avrupa’ya hem korkuyu hem de Osmanlı’ya karşı derin saygıyı getirdi.