Avrupalılar'ın gözünde Türk imajı nasıldı?
İstanbul'un 1453'teki fethi Avrupa'da büyük yankı uyandırdı. İtalya'dan Sırbistan'a herkes, sıranın kendisine geldiğine inanıyor ve korkuyordu. Haçlı seferleri birçok kez düzenlenerek İstanbul geri alınmak istendiyse de Avrupa'nın iç siyaseti o kadar güçlü değildi.
MOHAÇ MUHAREBESİ VE TÜRKLER
Kanuni'den itibaren Osmanlı İmparatorluğu Avrupa için gerçek bir tehlike olmuştu. 1522'de Rodos'un fethedilmesiyle Batı ve Orta Avrupa'daki devletler yeniden gözlerini Türklere çevirdi. Rodos, Osmanlı hâkimiyetine girdiğinde bir yıl içerisinde Osmanlı hakkında seksen broşür ve kitap yayınlandı.
Fransuva – Şarlken çekişmesiyle Osmanlı yüzünü iyice Avrupa'ya döndü. Mohaç Muharebesi ile de Macaristan'ın ele geçirilmesi herkes Türklerle ilgilenmeye başladı. Bu konuda art arda kitaplar başladı.
Osmanlılar yaydıkları korku yanında bazı Hristiyanlar içinse "ümit" anlamı taşıyorlardı. Vergi yükünden ezilen veya dini anlayışını tam olarak yaşayamayan bazı Hristiyanlar ise krallık ve prenslik idaresi altında olmaktansa Türk idaresinde yaşamayı tercih ediyorlardı.
Toplam 5 / 1. Foto
Yıldırım Bayezid’in 1394’te başlattığı İstanbul’a yönelik fetih hareketleri, Batı Avrupalı Hristiyanlar tarafından ilgi çekmeye başladı. İlk defa 1396 yılında Batı Avrupa’dan da katılımlarla Niğbolu Haçlı Seferi düzenlendi. O tarihten sonra Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın Almanya içlerine kadar ilerlemesi Avrupa’da bir korkuyu doğurdu. ‘Yenilmez Türk İmajı’ asırlarca Avrupa’ya hem korkuyu hem de Osmanlı’ya karşı derin saygıyı getirdi.