Sezai Karakoç'un Necip Fazıl'ı anlattığı hatıralar
SEZAİ KARAKOÇ VE 'HÂTIRALAR'I
Modern Türk edebiyatının öncü şairlerinden birisi olarak edebiyat tarihimizde yer almış Sezai Karakoç, hatıra türünde önemli yazılarını okuyucularına sunmuştu. Henüz kitaplaşmamış olan bu hatıralar, Diriliş dergisinin yedinci ve son döneminde neşredilmişti.
"Hâtıralar" başlığını taşıyan köşe, 25 Temmuz 1988 tarihinden itibaren haftalık olarak çıkan derginin her sayısında düzenli olarak okurla buluştu. Son hatıra, 5 Şubat 1992 tarihli derginin 131-132-133'üncü sayısına ait. Sezai Karakoç bu metinlerin farklı yerlerinde hâtıra türüne hangi perspektiften baktığını ve hâtıralarını hangi amaçla ölümsüzleştirmeyi arzuladığını açıklar.
Toplam 17 / 2. Foto
Karakoç, biyografileri “tarihin atomları” olarak nitelendirir. Diriliş dergisinde kaleme aldığı “Hâtıralar” yazıları hem kendi hayatına hem de etrafındakilerin yaşanmışlıklarına ayna tutar niteliktedir. En önemlisi de “Hâtıralar”, okuyucuya, “Necip Fazıl Bey”, “Necip Fazıl Üstadımız” ve “Üstad” diye seslendiği Necip Fazıl’ı, değişik yönleriyle müşahede etme fırsatını verir. Şairin çektiği fikir çilesi, Büyük Doğu dergisini neşretme çabası, vazgeçemediği alışkanlıkları, dönemin politikacılarıyla ilişkisi, dönemin edebiyat dünyasında algılanış biçimi Sezai Karakoç’un gözünden metinlere yansıtılır.