Bir katilin panoraması: Hafız Esad
REJÄ°M Ä°LE Ä°SLAMCI MUHALEFETÄ°N ANAYASA GERÄ°LÄ°MÄ°
Hafız Esad'ın yönetimi ele almasını takiben Müslüman Kardeşler'in ilk kitlesel hareketi 1973'te gerçekleşti.
Yeni anayasa taslağında "İslam'ın devletin resmi dini olarak tanımlanmaması" üzerine çeşitli gösteriler oldu.
Esad, Sünni halkın tepkisini yatıştırmak için anayasaya devlet başkanının "Müslüman olması gerektiği" yönünde bir madde koydurdu; sık sık Cuma namazlarında boy gösterdi ve bir sonraki yıl kutsal toprakları ziyaret etti.
Ancak bu hamleler İslamcı muhalefeti pek yatıştıramadı. Yeni anayasa Mart 1973'teki referandumda yüzde 97,6 evet oyuyla kabul edilince (bu tür aşırı yüksek oy oranları elbette ki oylamaların yahut sonuçların güvenilirliğine gölge düşürüyordu) Şam ve Halep'te gösteriler düzenlendi.
Toplam 16 / 8. Foto
"Baba Esad" olarak bilinen Hafız Esad, bundan tam 48 yıl önce bugün gerçekleştirdiği darbe ile iktidarı ele geçirdi; Suriye'yi kana bulayan sürecin fitili de, işte o tarihte ateşlendi. Darbeyle dava arkadaşı Salah Cedid'i deviren Hafız Esad, Suriye'ye tapulu mülkü gözü ile baktı ve yönetimi çıkarlarına uygun hale getirdi. Kendisine karşı çıkan ayaklanmaları acımasızca gerçekleştirdiği katliamlarla bastırdı. 1982 yılında gerçekleşen ve "Hama katliamı" olarak tarihe geçen en büyük katliamda, kentte yaşayan her 10 kişiden biri hayatını kaybetti. Ölümünden sonra yönetimi devralan Beşar Esad, ne yazık ki babasının izinden gitti…