Bir katilin panoraması: Hafız Esad
HER 10 KİŞİDEN BİRİNİN ÖLDÜĞÜ KATLİAM
İslamcıların geleneksel olarak güçlü olduğu Hama'da çıkan ayaklanmada Hafız Esad karşıtları, şehrin kontrolünü ele geçirdi.
Bunun üzerine tank, top ve helikopterlerle destekli ordu birlikleri Şubat ayı boyunca kentte operasyon yaptı. Çoğu sivil olan ölü sayısının yaklaşık 25 bin olduğu tahmin ediliyor.
1982 yılında gerçekleşen ve "Hama katliamı" olarak tarihe geçen bu katliamda, bu tahmin doğruysa, kentte yaşayan her 10 kişiden birinin hayatını kaybettiği anlaşılıyor.
Hafız Esad'ın kardeşi Rıfat tarafından gerçekleştirilen bu katliamda, bombalı saldırıların yanı sıra evlere de baskınlar düzenlenmişti.
Bu katliamların ardından Hafız Esad, kalp rahatsızlığı çekmeye başladı. İyileşene kadar ülkeyi yönetmesi için geçici yönetim kurulu atadı. Ancak kardeşi Rıfat'ı bu komiteye dâhil etmedi. Bu durum iki kardeşin arasını açtı ve Rıfat iki kez ülkeden sürgün edildi.
Ne var ki, zaman zaman geçici görevlere atanan Rıfat, 1984 yılında güvenlik işlerinden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı ve daha sonrasında 1998 yılında ise cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yaptı.
Toplam 16 / 10. Foto
"Baba Esad" olarak bilinen Hafız Esad, bundan tam 48 yıl önce bugün gerçekleştirdiği darbe ile iktidarı ele geçirdi; Suriye'yi kana bulayan sürecin fitili de, işte o tarihte ateşlendi. Darbeyle dava arkadaşı Salah Cedid'i deviren Hafız Esad, Suriye'ye tapulu mülkü gözü ile baktı ve yönetimi çıkarlarına uygun hale getirdi. Kendisine karşı çıkan ayaklanmaları acımasızca gerçekleştirdiği katliamlarla bastırdı. 1982 yılında gerçekleşen ve "Hama katliamı" olarak tarihe geçen en büyük katliamda, kentte yaşayan her 10 kişiden biri hayatını kaybetti. Ölümünden sonra yönetimi devralan Beşar Esad, ne yazık ki babasının izinden gitti…