Bir katilin panoraması: Hafız Esad
1971-2000 yılları arasında Suriye devlet başkanlığı yapan Hafız Esad, Lazkiye eyaletinin Kardaha şehrinde, 6 Ekim 1930'da doğdu.
Babası Ali Süleyman Esad, Fransız yanlısı Alevi liderlerinden biriydi ve Alevilerin Fransız mandası altında kalmasını, kurulacak Suriye devletinde yer almamasını istiyordu.
Ali Süleyman, yıllar sonra oğlu Hafız'ın kendisinin kurulmasına karşı çıktığı devleti ele geçirip özel mülküymüş gibi yöneteceğini; Suriye'yi ve sivillere yönelik katliamları, torunu Beşar Esad'a miras bırakacağını henüz bilmiyordu.
Bir Nusayri ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen Hafız Esad'ın çocukluğu maddi zorluklarla geçti. Hafız Esad, asker olmak istedi.
1955'te Hums Askeri Akademisi'nden pilot subay olarak mezun oldu ve 1958 yılında "gece savaşı eğitimi" görmek amacıyla SSCB'ye gönderildi. Yurduna döndükten sonra uzun yıllar orduya hizmet eden Esad, Hava Filosu Komutanlığına kadar yükseldi.
Toplam 16 / 1. Foto
"Baba Esad" olarak bilinen Hafız Esad, bundan tam 48 yıl önce bugün gerçekleştirdiği darbe ile iktidarı ele geçirdi; Suriye'yi kana bulayan sürecin fitili de, işte o tarihte ateşlendi. Darbeyle dava arkadaşı Salah Cedid'i deviren Hafız Esad, Suriye'ye tapulu mülkü gözü ile baktı ve yönetimi çıkarlarına uygun hale getirdi. Kendisine karşı çıkan ayaklanmaları acımasızca gerçekleştirdiği katliamlarla bastırdı. 1982 yılında gerçekleşen ve "Hama katliamı" olarak tarihe geçen en büyük katliamda, kentte yaşayan her 10 kişiden biri hayatını kaybetti. Ölümünden sonra yönetimi devralan Beşar Esad, ne yazık ki babasının izinden gitti…