Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kasım Süleymani şimdi de Lazkiye'de...

Bundan önce sürekli Irak topraklarında IŞİD karşıtı pozlar veren İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani son olarak Lazkiye'de ortaya çıktı.



Dünya Bülteni'ndeki habere göre; Son bir yıldır sürekli Irak topraklarında görüntülenen Ä°ran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani, ÅŸimdi Suriye'de ortaya çıktı. Lazkiye'de Ä°ran Devlet TV'sine röportaj veren Süleymani, 'Suriye'de önümüzdeki birkaç gün içinde olacak geliÅŸmeler tüm dünyayı ÅŸaşırtacak' iddiasında bulundu.

Lazkiye, Esad karşıtı muhalif cephenin, İdlib'in tamamını almasından sonraki hedefi haline gelmişti. İdlib'te en son Eriha kasabasını da alan muhalifler, Lazkiye kırsalına girmeye başlamışlardı.

El-Kuds'ül Arabi'nin haberine göre, Kasım Süleymani, ziyaretini muhaliflerin Fetih Ordusu ile Suriye ordusunun temas noktası olan Jourin'den baÅŸlattı. Jourin, Lazkiye'nin 40 km doÄŸusunda yer alıyor.

Suriye yönetimine ve Hizbullah'a yakın haber kaynaklarının bildirdiÄŸine göre, Süleymani, bu ziyaretinde, gizli olarak Suriye ordusunun önde gelen komuta kademesi, cephe komutanları ve Hizbullah'tan üst düzey yetkililerle de bir araya geldi. Bu görüÅŸmelerde,  muhaliflere karşı nasıl savunma tedbirleri alınacağının konuÅŸulduÄŸu belirtiliyor.

Hizbullah'ın geçtiÄŸimiz ay Lazkiye'de bir Sünni camiine el koyduÄŸu ve burayı karargah haline getirdiÄŸi haberleri, Arap basınında yer almıştı. Süleymani'nin bu ziyareti de, Suriye'deki karışıklıklar baÅŸladığından beri, ilk defa Ä°ranlı yetkililerin Suriyenin sahil kesimine giriÅŸ yapması ÅŸeklinde yorumlanıyor.

LAZKÄ°YE'DE NUSAYRÄ°LER ENDÄ°ÅžELÄ°

Now.mmedia.me sitesindeki habere göre, Esad yönetimi, bir süreden beri, sahil güvenlik görevlilerine dahil etmek için Lazkiye bölgesi sakinlerinden asker topluyor. Asker toplanması ve Süleymani'nin Lazkiye ziyareti, bölgedeki Nusayriler arasında endiÅŸeyle karşılandı.

Bölgedeki askeri bir yetkilinin Al Jazeera kanalına yaptığı açıklamaya göre, Lazkiye'de 1973 ve sonrasındaki tüm erkekler askerlik için zorla gözaltına alınıyor. Askeri yetkili, "Bir haftada gözaltına alınan Lazkiyeli sayısı bine ulaÅŸtı."

STRATEJİ Mİ DEĞİŞECEK?

El-Arabiya'nın internet sitesinde yer alan bir haber analizde, Suriye'deki savaÅŸla ilgili olarak bir strateji deÄŸiÅŸikliÄŸi yaÅŸanacak. Süleymani'nin 'önümüzdeki günlerde ÅŸaşırtıcı geliÅŸmeler olacak' ifadesi de Ä°ranlı silahlı gruplar arasında büyük etki uyandırdı.

El Arabiya'daki haber analizde, Suriye'deki savaşı Ä°ran adına yönettiÄŸi ileri süren Ensar-ı Hizbullah'ın yaptığı bir çalışmadan alıntılar da yer aldı:

"Ä°ran Åžam, Lazkiye, Tartus ve Lübnan sınırlarına kadar olan hayati koridoru korumalıdır. Ä°ran Suriyedeki savaşı yönetmek için 50 bin askerini Ä°rana göndermelidir ve Esad rejiminin düÅŸmesini engellemelidir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.