Sosyal Medya

Ekonomi

Yıllık enflasyon yüzde 8,09

Tüketici fiyat endeksi Mayıs’ta yüzde 0,56 arttı. Yıllık enflasyonda artış, aylık enflasyonda düşüş gerçekleşti.



 

Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜÄ°K) verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Mayıs ayında yüzde 0,56 olarak gerçekleÅŸti. Nisan ayında bu artış yüzde 1,63 olarak açıklanmıştı. Nisan ayında yüzde 1,43 olarak açıklanan yurt içi üretici fiyat endeksinde (YÄ°-ÜFE) artış ise yüzde 1,11. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,09, üretici fiyatlarında ise yüzde 6,52 oldu. Bu rakam geçen ayın verileri ile tüketici fiyatlarında yüzde 7,91, üretici fiyatlarında ise yüzde 4,8’di.

TÜFE’ye göre gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık fiyat artışı  yüzde 12,81 oldu. Nisan ayına göre ise gıda ve alkolsüz içeceklerin ortalama fiyatı yüzde 2,68 düÅŸtü.

Mayıs'ta en yüksek fiyat artışı görülen ürün yüzde 28,38 ile limon oldu.

Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, NTV yayınında enflasyon rakamları hakkında ÅŸunları söyledi:

"Enflasyonda kötümser deÄŸilim. Ama yıl başındaki iyimserlik gerçekleÅŸmedi. ManÅŸet enflasyon yükseldi ancak çekirdek enflasyondaki gidiÅŸat iyi, önümüzdeki dönemde iyileÅŸme göreceÄŸiz. Gıda fiyatlarında önümüzdeki dönemde iyileÅŸme olacak. Memur açısından bakıldığında, her bir puanlık enflasyon farkının bütçeye maliyeti 1,5 milyar TL. Bu yıl enflasyon farklarını çalışanlarımıza ödeyeceÄŸiz."

Kaynak: AA
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.