Dünya
Çin, Uygurları stratejik tehdit sayıyor
Uygurlar, Çin'in yayınladığı Beyaz Kitap'ta terörist olarak nitelendirilmelerine tepki gösterdi
Çin Halk Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi'nin yayınladığı “Çin askeri strateji” belgesi olan Beyaz Kitap'da DoÄŸu Türkistan Uygur halkının stratejik tahdit listesine alarak terörist olarak nitelendirilmesi Uygurlar tarafından tepki ile karşılandı.
Uygur HaberAjansı'nda yayınlanan yazıda, Uygurlar tarihin hiç bir döneminde terörizme bulaÅŸmamış, terörist hareketlere yeltenmemiÅŸ ve prim de vermemiÅŸtir. bu kabul edilemez" denildi.
"BEYAZ KÄ°TAP"TAKÄ° KARA NOKTALAR
Çin’in Milli Güvenlik Konseyi kabul ettiÄŸi Devlet Siyaset Belgesi niteliÄŸindeki “Beyaz Kitap”ta, DoÄŸu Türkistan Bağımsızlık Hareketi’ni Çin devleti için en büyük tehdit olarak açıklandı.
Çin resmi Ajanslarına ve medyasına göre; 26 Mayıs 2015’de yayınlanan Beyaz Kitabın “Çin’in Askeri Strateji Belgesi” baÅŸlığı altındaki kısmında DoÄŸu Türkistan,Tibet ve Tayvan Bağımsızlık hareketlerinin aynı ÅŸekilde Çin’in güvenliÄŸini tehdit eden hareketler olduÄŸu belirtiliyor.
Uygur Haber ve AraÅŸtırma Merkezi(UYHAM)'da yer alan haberde, Beyaz Kitap'ta Uygur veya Sözde Özerk bölge adları direkt olarak geçmese de Çin’in yıllardan beri Müslüman Uygur Türklerini içte ve dışta baskı, zulum ve bastırma hareketlerinde bahane ve gerekçe olarak kullandığı "Terör, Bölücülük ve Toplumun istikrar ve güvenliÄŸini Bozan Unsurlar ” gibi terimler kullanılıyor. Ancak, DoÄŸu Türkistan Bağımsızlık Hareketi”nin Çin için büyük tehdit olduÄŸu de ayrıca vurgulanıyor.
Beyaz Kitap’ın Çin’in güncel durumu baÅŸlığı altındakı kısmında ise; Çin’in Asya – Pasifik bölgesinde Japonya ile olan adalar sorunu ve deniz ekonomik alanları ile kıta sahanlığı konuları üzerinde ayrıntılı olarak duruluyor. Bölge ülkeleri ile olan krizler ve Bağımsız Tayvan konuları gündeme getirilerek, bölücü hareketler ile terörün gün geçtikçe yayılarak sürdüÄŸü belirtiliyor. Tibet ve DoÄŸu Türkistan bağımsızlık hareketlerindeki geliÅŸmelere ayrıntılı ÅŸekilde yer verildiÄŸi görülüyor. Son yıllarda azınlık bölgelerindeki dini ve milli akımların güçlenmesinin endiÅŸe verici boyutlarda olduÄŸu, baÄŸlı bölgelerdeki düÅŸük yoÄŸunluklu krizler ile kısmı çatışmaların ve bölgesel küçük savaÅŸların sürmekte olduÄŸuna dikkat çekiliyor.
Beyaz Kitabın “Çin Halk KurtuluÅŸ Ordusu’nun Stratejik Görevi” baÅŸlığı altındaki bölümde ise ÅŸu ifadeler yer alıyor, “ Ülke bütünlüÄŸünü tehdit eden bölücülük ve terörün ülke sınırları dahiline ulaÅŸmasının önüne geçilmesi için gerekli askeri, istihbari ve benzeri tedbirlerin güçlendirilmesi, ülkenin siyasi olarak güvenliÄŸi ve toplumun istikrarı gibi ülkemizin bağımsızlığını ilgilendiren konuların Çin Silahli Kuvvetlerinin temel stratejik görevi olduÄŸu” hatırlatılıyor.
Çin Silahli Kuvvetlerinin KuruluÅŸu ve Gücü bölümünde ise “ Ä°ç güvenlik için var olan Jandarma Kuvvetlerinin terörizme karşı koymak ve mücadele etmek ve ülke ve toplum güvenliÄŸinin saÄŸlanmasında eÄŸitim, silah ve lojistik kalitesinin yükseltilmesi gerekir.” sözlerine yer veriliyor.
Henüz yorum yapılmamış.