Sosyal Medya

Coğrafyamız

Lübnan'da 30 yıl sonra bir ilk

Uzun süredir Cumhurbaşkanını seçemeyen Lübnan'da iç savaştan beri görüşmeyen iki lider mecliste güç birliği görüşmelerine başladı



Lübnan'da yıllardır görüÅŸmeyen iki cumhurbaÅŸkanı adayı bir araya geldi.

Lübnan'da 1975-1990 yılları arasında yaÅŸanan iç savaÅŸla beraber 30 yıldır aralarında problem bulunan Hristiyan liderlerden Lübnan Güçleri (LF) lideri Semir Caca ve Özgür Yurtsever Hareket (FPM) lideri MiÅŸel Aun buluÅŸtu.

GörüÅŸme sonrası yayınlanan bildiride güçlü bir cumhurbaÅŸkanına ihtiyaç olduÄŸu vurgusu yapıldı. Meclisteki güç dengesinin Hristiyanlar lehine saÄŸlanması gerektiÄŸi savunulan bildiride, devlet kurumlarının da güçlendirilmesi çaÄŸrısı yapıldı.

Semir Caca, saÄŸcı falanjist militanlarının lideri olduÄŸu dönemde yaptığı ÅŸiddet içerikli eylemleri ile tanınıyor. Ä°srail destekli hristiyan falanjistlerin Sabra ve Åžatilla Filistin mülteci kamplarını basıp, 2 gunde yaklaşık 2000 Filistinliyi katletmiÅŸlerdi. 

MiÅŸel Aun ise Genelkurmay BaÅŸkanı olduÄŸu dönemde Suriye'ye karşı bir politika izlemiÅŸ ve mevcut hükümete paralel baÅŸka bir hükümet kurmuÅŸ, Semir Caca'ya karşı da savaÅŸmıştı. Suriye askerlerinin evinin etrafının kuÅŸatılması üzerine Fransa ElçiliÄŸi'ne sığınıp ardından da Fransa'ya gitmiÅŸti. Caca, Suriye askerlerinin Lübnan'dan çekilmesi üzerine ülkesine dönebilse de ÅŸimdilerde Suriye dostu ve Hizbullah'ın müttefiki.

LF baÅŸkanı Caca, 30 yıl sonra gelen bu birlik toplantısı için "asla geç deÄŸil" dedi. Caca, "Bu toplantının temel nedeni iki büyük siyasi gücün birleÅŸmesi. Ä°ki gücün birleÅŸmesi Lübnan'daki geliÅŸmeler üzerinde olumlu bir etkisi olabilir" ifadelerini kullandı.

Lübnan'da 1975-1990 yıllarında yaÅŸanan iç savaÅŸta çatışan iki lider, LF ve FPM adına resmi olarak yayınladıkları niyet beyanı duyurusu ile kısa bir açıklama yaptılar. Liderler arasında son altı aydır bir dizi diyalog oturumları yapılmıştı. Lübnan'ın karşılaÅŸtığı bazı önemli konularda taraflar arasında anlaÅŸma noktaları aranıyor.

LÜBNAN'IN KADERÄ°NDE Ä°RAN VE SUUDÄ° ARABÄ°STAN'IN ETKÄ°SÄ°

Lübnan cumhurbaÅŸkanlığının kaderi Suudi Arabistan veya Ä°ran gibi bölgesel güçler tarafından belirlenecek olup olmadığı sorulduÄŸunda, Aun "Sonunda karar bizimdir" dedi

Ä°ki parti liderleri arasında gerçekleÅŸen bu toplantı, ülkenin uzun süredir devam eden çıkmazı sona ermesinde önemli bir adım olarak görüldü. FPM veya LF'nin mecliste yeterli gücü bulabilmeleri için güçlerini birleÅŸtirmeleri gerginliÄŸi azaltsa da siyasi olarak aynı çizgide olmaları mümkün deÄŸil.

CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde Aun, 8 Mart ittifakı tarafından desteklenirken Caca, 14 Mart koalisyonu tarafından destekleniyor.

Ä°ki taraf da, Suriye'de süregelen çatışmaya uzak bir duruÅŸ sergiledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.