Sosyal Medya

Güncel

YSK o iddiayı reddetti

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, seçime hile karıştırılacağı iddialarına yanıt verdi.



Güven, 7 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimine 5 gün kala soruları yanıtladı, seçim hazırlıkları hakkında bilgi verdi. 

Seçim güvenliÄŸini ön planda tuttuklarının altını çizen Güven, "Seçimler ciddi manada güvenli. Öncelikle bunu vatandaÅŸlarımızın bilmesi gerekir" dedi. Güven, seçim öncesinde zarf, oy pusulası basımı, personel eÄŸitimi gibi süreçler olduÄŸunu, seçim güvenliÄŸini daha da garantiye alabilme adına bu seçim için ilk kez siyasi partilerin sandığa verdiÄŸi temsilcilerle 1 milyon kiÅŸiyi eÄŸittiklerini belirtti. 

Sadi Güven, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: 

5 SÄ°YASÄ° PARTÄ°...

"Seçimlerde yarışan da seçimleri yapan da siyasi partiler. Bu ön hazırlıkları yaparken, kaç kağıt bastık, kaç zarf yolladık, neyi gönderdik, buradaki seçim kurulunda temsilcisi bulunan siyasi partiler bundan haberdar. Ä°lçe seçim kurulunun içinde o ilçelerde en çok oy alan dört siyasi partinin temsilcisi var. Herkes kendi ilçesini düÅŸünsün, Çankaya'yı düÅŸünün, Tunceli'yi, Balıkesir'i, Aydın'ı, Ä°stanbul'un ilçelerini düÅŸünün. Bunlar buradan gönderdiÄŸimiz evrakları alıyor ve sandık kurullarına gönderiyor. Sandık kurulları Sabah geldiklerinde bizim gönderdiÄŸimiz oy pusulalarının paketini açıyor, tek tek sayıp mühürlüyor ve tutanaÄŸa geçiyor, kaç tane olduÄŸunu kontrol ediyor." 

Sandık kurullarında 7 kiÅŸinin görev yapacağını ve bunlardan 5'inin siyasi parti temsilcisi olacağını anımsatan Güven, "Bu sene baÅŸkanları da farklı yapıda yasaya uygun ÅŸekilde belirledik. Kurulda temsilci bulundurma hakkına sahip partiler ve hakim, birer liste belirlediler, her bir sandık için birer aday belirlediler. O aday kurayla çekildi. Yani 5 siyasi parti temsilcisinin yanında baÅŸkan da siyasi partili olabildi. Yani 7 kiÅŸinin bazen 6 tanesi siyasi parti temsilcisi oldu. Sabah vatandaÅŸ geldiÄŸinde bu insanlar karşılayacak, kimliÄŸini, seçmen listesinde olup olmadığını bu insanlar kontrol edecek" ifadesini kullandı. 

"SEÇSÄ°S ÜZERÄ°NDEN PAYLAÅžIYORUZ"

Güven, seçmen listelerini Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸünden aldıklarını, SEÇSÄ°S üzerinde tuttuklarını ve oy kullanamayacakları eledikten sonra siyasi partilerle paylaÅŸtıklarını da anlattı. 

Her seçim döneminde en az dört kez siyasi partilere bu listeleri verdiklerini belirten Güven, bunu SEÇSÄ°S siyasi partilerle üzerinden paylaÅŸtıklarını ayrıca siyasi partilerin CD ortamında da alabildiklerini söyledi. Güven, "Tahmini atamalı sandık seçmen listesi, yurt içi muhtarlık bölgesi askı listesi, yurt içi askı döneminde bilgi deÄŸiÅŸenler listesi... Yeni bir portal, iÅŸte bu portalda bunların hepsini siyasi partilerle istedikleri anda elektronik ortamda paylaÅŸma imkanımız var. Siyasi partiler verdiÄŸimiz listeleri alıp itiraz hakkına sahip" deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

ÖLMÜÅž KİŞİNÄ°N KAYDI OLAMAZ

Bir siyasi partinin üst düzey yöneticisinin "MERNÄ°S'te 25-30 sene önce öldüÄŸü belirtilen ve kayıtlı olan bir vatandaÅŸ orada yok, YSK'nın seçmen listesinde var" iddiasında bulunduÄŸunu hatırlatan Güven, "Böyle bir ÅŸey kesinlikle mümkün deÄŸil. Biz seçimin baÅŸladığı tarih itibariyle seçmen bilgilerini MERNÄ°S'ten alıyoruz. O tarihe kadar ölmüÅŸ ve kayda iÅŸlenmiÅŸ hiçbir kiÅŸinin kaydı olmaz. Çünkü biz yaÅŸayan insanların, 18 yaşını bitirenlerin kaydını alıyoruz" dedi. 

BÄ°LGÄ° Ä°STEDÄ°M, CEVAP GELMEDÄ° 

Ä°ddia sahibinden bilgi istediÄŸini ancak cevap gelmediÄŸini belirten Güven, "Bizim listelerimizde mükerrer kayıt yoktur, 150 civarında birbirine yakın kayıt vardır onlar da bloke edilmiÅŸtir. Yani bir yerde hiçbir yerde Sadi Güven iki kez kaydedilmez, aynı T.C. kimlik numarasıyla sistem bunu kabul etmez, mümkün deÄŸil" diye konuÅŸtu. 

SURÄ°YELÄ°LERE OY KULLANDIRILACAÄžI Ä°DDÄ°ASI

Suriyelilere oy kullandırılacağı yönündeki iddialara da yanıt veren Güven, ÅŸunları ifade etti: "Herkes nüfus cüzdanını çıkarsın baksın T.C. kimlik numarasına, 9'a kadardır. 9'lu rakamlar yurt dışından gelen, burada yaÅŸayan yabancılara verilen rakamlardır. Suriyelilere de onlar verilir, diÄŸer misyondakilere de buradaki iÅŸlerini takip etsin diye 9'lu kayıtlar verilir. Sistem 9'lu kayıtları kabul etmez. Ben zaten bunu hemen hemen tüm siyasi partilere veriyorum. Bugüne kadar bana '9'lu kayıt var' diye tek bir müÅŸahhas, somut bir ÅŸey getirilmedi. Hiçbir kimse MERNÄ°S'te 'bu vatandaÅŸ ölü olduÄŸu halde kaydınızda hala saÄŸ ve seçmen görünüyor' diye bir ÅŸey getirmedi. Birileri kamuoyunu bilgilendirirken seçime, Anayasal kurum olan YSK'ya güveni sarsacak ÅŸekilde açıklama yapmamalı. Belgesi varsa gelir, biz de kurulun eksiÄŸi varsa gideririz. Ama ÅŸunu çok net söyleyebilirim ki YSK'nın seçmen listeleri kesinlikle saÄŸlıklı listelerdir. Hatta AGÄ°T, açıklamalarında güvenilir olduÄŸunu bildirmiÅŸtir." 

OYLARIN SAYIMI

Sandıklardaki oyları da en az 5 üyesi siyasi parti temsilcilerinden sandık kurulunca sayılacağının altını çizen Güven, sandık kurulu baÅŸkanının gösterdiÄŸi oyu iki üyenin sayım döküm cetveline iÅŸleyeceÄŸini, bu iÅŸlem tamamlandıktan sonra iki üyenin de sayımı birbirini doÄŸruluyorsa sandık birleÅŸtirme tutanağına geçileceÄŸini anlattı. 

Güven, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Hem sayım döküm cetveli hem de bunun birleÅŸimini, özetini içeren sandık sonuç tutanağı siyasi partili sandık kurulu üyeleri tarafından imzalanacaklar. Ä°mzadan sonra sandık kurulu baÅŸkanı ve en az iki memur, diÄŸerleri de isterse refakat edebilecekler, ilçe seçim kuruluna getirecekler. Yine siyasi parti temsilcilerinden oluÅŸan ilçe seçim kurulu bunları ilçe birleÅŸtirme tutanağı haline getirecek ve daha sonra da il birleÅŸtirme tutanağı haline getirecek. Bu sayım döküm cetvelinden baÅŸlayarak, sandık sonuç tutanağına dönüÅŸmesi, ilçe, il birleÅŸtirme tutanağı, ilçede hakim kararıyla yapılmışsa deÄŸiÅŸikliklere iliÅŸkin karar, bunun tamamını biz taramak suretiyle eÅŸ zamanlı olarak YSK'ya ne zaman geliyorsa tüm siyasi partilerimize anında vereceÄŸiz. Sandık sonuç tutanaklarını CumhurbaÅŸkanlığı seçiminde de yaptık, diÄŸer sayım döküm cetveli, ilçe, il birleÅŸtirme tutanaklarını bu seçimde ilave ettik. Milyonlarca insanın görev yaptığı böyle bir seçimde isterseniz kasıt, isterseniz ihmal, isterseniz yanılgı deyin, ne derseniz deyin, yapılabilecek bir yanlışlık, ben yanlışlık kelimesini kullanacağım, siyasi partilerimiz ve vatandaÅŸlarımız tarafından anında görülebilme imkanına sahip olacak." 

VATANDAÅžLAR RAHAT OLSUN

Bunların sandığın başındakilere de verileceÄŸini, böylece bu kiÅŸilerin kendi seçim bürolarına giderek sonuçları kontrol edebileceÄŸini belirten Güven, siyasi partilerin de aynı ÅŸekilde kontrol yapabileceÄŸini kaydetti. Güven, "Kamuoyunu çok uzun süre ilgilendiren bir konu vardı, Ä°stanbul Kağıthane'de bir yanlışlık oldu. Orada da oy kayması oldu veya kasıt, ihmal, onu ben bilemem, yargı sonunda karar verecek. Bize gelmeden iÅŸte bu aldığımız tedbirler nedeniyle bu yanlışlık düzeltildi. O nedenle vatandaÅŸlarımız çok rahat olsunlar, siyasi partilerimiz sandığa sahip çıksınlar, temsilcilerini göndersinler" dedi. 

SEÇÄ°M ÖNCESÄ° ALDIÄžIMIZ MÜHENDÄ°S YOK

"Seçimde hile yapmak için YSK'ya 12 yeni mühendis alındığı" iddialarına da deÄŸinen Güven, "Mühendis almadık, mühendis almak için bazı adaylar geldi, mülakatı da yapıldı ancak henüz sonuçları açıklamadık. Seçim öncesi aldığımız bir mühendis yok. Zaten doÄŸru da deÄŸil seçim öncesi teknik kadroda bir deÄŸiÅŸiklik. O nedenle sonuçları da açıklamadık ve mühendislerimizi sisteme katmadık. Dolayısıyla eski personelle devam ediyoruz. Yeni personel alımımız yok. Ä°mtihana giren adaylarla ilgili seçimden sonra açıklamayı yapacağız, ondan sonra deÄŸerlendireceÄŸiz" ifadesini kullandı. 

Güven, SEÇSÄ°S'in çok güvenli olduÄŸunu belirterek, seçim günü bütün bu taramaları ve ilçelerden toplanan bilgileri siyasi partilere yine SEÇSÄ°S aracılığıyla verileceÄŸini bildirdi. 

Güven, "BirleÅŸtirme tutanaklarının tamamı, hangi sandıkta kimler oy kullanacak, sandık kurulunda görev yapacak siyasi parti temsilcileri, hangi sandıklarda görev yapacakları, baÅŸkanlar, güvenlik güçleri bütün bunların hepsi SEÇSÄ°S üzerinden düzenleniyor. Bugüne kadar SEÇSÄ°S'le yapılan giriÅŸlerin sonuca farklı yansıdığı konusunda bir tek ÅŸey gelmedi" diye konuÅŸtu. Seçim güvenliÄŸine yönelik SEÇSÄ°S üzerinden tartışma yapanların, tüm bilgiler ellerinde olmasına karşın ilçelerden yapılan giriÅŸlerin merkeze geldiÄŸinde deÄŸiÅŸtirildiÄŸi iddiasında bulunduÄŸunu dile getiren Güven, ÅŸöyle devam etti: 

"Ama bize bir kez de 'Dursunbey kaydını A partisine 100 girdiniz, merkezde SEÇSÄ°S yukarıya 200 aktardı' bu ÅŸekilde bir ÅŸey gelmedi, mümkün deÄŸil zaten. SEÇSÄ°S internetten bağımsız ayrı bir kanal, bizim iÅŸ ve iÅŸlemlerimizi hızlandırma adına kullandığımız milli bir sistem."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.