Sosyal Medya

Güncel

Obama'dan Myanmar'a 'Arakan' uyarısı

Obama Myanmar yönetiminin Arakanlı Müslümanlar'a karşı uyguladığı ayrımcılığa son vermesi gerektiğini söyledi



ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Myanmar'ın demokrasiye geçiÅŸ sürecinde baÅŸarılı olmak istiyorsa Arakanlı Müslümanlar'a karşı uyguladığı ayrımcılığı sona erdirmesi gerektiÄŸini söyledi.

Obama, Beyaz Saray'a davet edilen bir grup genç GüneydoÄŸu Asyalı'yla buluÅŸması sırasında bir katılımcının, Myanmar'ın yıllardır süren askeri yönetimden demokrasiye geçiÅŸte baÅŸarılı olmak için ne yapmasının gerektiÄŸine yönelik bir soruyu cevaplarken, "Bence en önemli ÅŸeylerden biri, görünümleri ya da inançlarından dolayı insanlara karşı ayrımcılığa son vermek. Arakanlılar, kendilerine karşı ayrımcılığa maruz kalmakta. Kaçma nedenlerinden biri bu" diye konuÅŸtu.

BaÅŸkan Obama, "EÄŸer bir Arakanlı olsaydı nerede olmak istediÄŸine" yönelik bir soru üzerine, "EÄŸer ben bir Arakanlı olsaydım, doÄŸduÄŸum yerde, ailemin yaÅŸadığı yerde kalmak isterdim, ancak hükümetimin de beni koruduÄŸundan ve insanların bana adil davrandığından da emin olmak isterdim" dedi. Obama, bu nedenle de Myanmar'ın, demokratik geçiÅŸ sürecinin bir parçası olarak, Arakanlı Müslümanların nasıl muamele gördüÄŸü konusunu çok ciddiye alması gerektiÄŸi uyarısında bulundu.

ABD olarak ÅŸu an odaklandıkları hususun, insan ticaretine maruz kalan ve açık denizde çok tehlikeli bir vaziyette mahsur kalanların yeniden yerleÅŸtirilmesi olduÄŸunu ifade eden Obama, Endonezya ve Malezya'ya bu kiÅŸilerden binlercesine kapılarını açma niyetlerinden dolayı takdirlerini ilettiÄŸini, ABD'nin de bir grubu alacağını belirtti.

Obama, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlar dahil azınlık grupların korunmasını saÄŸlamaya önemli miktarda yatırım yaptıklarına deÄŸinerek, bu konunun nihayetinde geleceÄŸin demokrasisi için büyük bir test olacağını sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.