Sosyal Medya

Coğrafyamız

Uygur Türkleri, IŞİD tuzağına düşüyor

Doğu Türkistan’dan uçakla İstanbul’a getirtilen Uygur Türklerinin yeni vatan kurma vaadiyle kandırılarak Suriye’ye savaşmaya götürüldüğü iddia edildi...



Milliyet'in haberine göre, Suriye'deki çatışma bölgelerine savaÅŸçı götürülmesini organize eden insan kaçakçılarının bir süredir DoÄŸu Türkistan'dan gelen Uygur Türkleri'ni de kandırıp çatışma bölgelerine götürmeye çalıştığı ortaya çıkarıldı. Organizatörlerin, Suriye'ye götürmeye çalıştığı 400'e yakın Uygur Türkü, sınırdan geçemeden güvenlik birimlerince yakalandı.

Ülkede yaÅŸanan iç çatışmalar sonrasında pek çok bölgesi “cihat alanı” haline gelen Suriye ile ilgili yeni geliÅŸmeler yaÅŸanıyor. Son dönemde dini motifli çatışma grupları ile baÄŸlantı kuran ve cihat bölgelerine savaÅŸmak amacıyla Türkiye'ye gelen baÅŸta Avrupa ülkelerinin VatandaÅŸlarını Suriye'ye götüren organizatörlerin son hedefinin UygurTürkleri olduÄŸu ortaya çıktı.

Çatışma bölgelerine savaÅŸçı götüren insan kaçakçılarının, geçen yılın sonundan itibaren Çin'deki Åžincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaÅŸayan Türk soydaÅŸların, güney kentlerinin sınırlarını yasadışı biçimde kullanılarak Suriye geçirip özellikle IŞİD saflarında savaÅŸmalarını saÄŸladıkları anlaşıldı. Bölgedeki istihbarat birimlerinin verdiÄŸi bilgiler doÄŸrultusunda ilk olarak geçen Ocak'ta harekete geçen güvenlik birimleri, Nisan başına kadar Ä°stanbul, Hatay ve Kilis'te 20'den fazla yakalama operasyonu gerçekleÅŸtirdi.

YENÄ° VATAN VAADÄ°

Organizatörlerin özellikle Ä°stanbul'da baÄŸlantı kurdukları kiÅŸiler aracılığıyla DoÄŸu Türkistan'daki Uygurlara ulaÅŸtıkları, gerçek kimlikleri üzerinden Uygur pasaportu alarak Ä°stanbul'a gelen soydaÅŸların organizatörlerin eline düÅŸtüÄŸü anlaşıldı.

400 KİŞİ YAKALANDI

Kendi yaÅŸadıkları topraklarda Çin yönetiminden rahatsız olan Uygurları, cihat bölgelerinde daha rahat koÅŸullarda yaÅŸama ve dini görevlerini yerine getirme kolaylığı ile savaÅŸ olmayan bölgelerdeki boÅŸ topraklarda “yeni vatan kurma” vaat ederek kandıran organizatörlerin Suriye'ye geçirmeye çalıştığı 400'e yakın Uygur Türkü yakalandı.

Ä°stanbul'da baÅŸlatılan ilk operasyon sonucunda 33 ÅŸüpheli hakkında adli süreç baÅŸlatılırken, organizatörlerin ağırlıklı olarak Türklerden oluÅŸtuÄŸu, ancak aralarında Suriyeli insan kaçakçılarının da organizatörlük yaptıkları ortaya çıkarıldı.

Bu operasyonların ardından, organizatörlerin göçmen kaçakçılığına devam ettiklerinin belirlenmesi üzerine geçen Nisan'da yeniden düÄŸmeye basıldı. Hatay, Ä°stanbul, Kocaeli'nin yanı sıra Çanakkale'ye kadar uzanan operasyonda yine 15 ÅŸüpheli gözaltına alındı. DoÄŸu Türkistan'dan havayoluyla önce Ä°stanbul'a getirtilen Uygurların, daha sonra Suriye'ye geçirilme organizasyonu sırasında karayolunu kullandığı tespit edildi. Suriye'ye geçemeden güvenlik birimlerince yakalanan Uygurlardan bazılarında Türklere ait pasaportlar bulunduÄŸu, bazı Uygurların ise pasaportlarını Türkiye'de kaybettikleri yönünde ifadeler verdikleri öÄŸrenildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.