Sosyal Medya

Güncel

Müslüman kadına uçakta ayrımcılık

ABD'li havayolu şirketi United Airlines, uçuş sırasında kapalı kutuda kola isteyen başörtülü bir kadının bu isteğini reddetti, gerekçe olarak da 'kutuyu silah olarak kullanabileceği ihtimalini' gösterdi.



ABD’de yaÅŸayan Tahire Ahmed isimli baÅŸörtülü Müslüman kadının, United Airlines havayolları ÅŸirketine ait bir uçuÅŸta hostesin ayrımcı tavrına maruz kalması tepki çekti. Ahmed’e kapalı kutuda içecek vermeyi reddeden kabin görevlisi, Müslüman kadının 'içeceÄŸi silah olarak kullanma ihtimalini' gerekçe gösterdi.

ABD’nin Chicago kentindeki Northwestern Üniversitesi’nde din görevlisi olarak çalışan 31 yaşındaki Tahire Ahmed, baÅŸkent Washington’daki Filistin konulu bir konferansa katılmak üzere uçaÄŸa bindi.

Yolculuk esnasında hostesten bir kutu kola isteyen Ahmed, kutunun açık gelmesi üzerine kapalı bir kutu rica etti ve uçuÅŸ görevlisinden, “Üzgünüm size açılmamış bir kutu veremem” yanıtını aldı.

‘Müslümansın, çeneni kapa’

Bir süre sonra yanında oturan yolcunun kapalı bir kutu içecek almasını ÅŸaÅŸkınlıkla izleyen Ahmed, neden kendisine de verilmediÄŸini sordu. Hostes, “Silah olarak kullanılması ihtimaline karşı bazı yolculara kapalı kutu veremediklerini” söyledi.

Kendisine ayrımcılık yapıldığını söyleyen Ahmed, diÄŸer yolculardan destek bekledi. Bunun üzerine yan koridorda oturan bir yolcu sesini yükselterek, “Sen Müslümansın, çeneni kapa” yanıtını verdi. Genç kadının tepki göstermesi üzerine yeniden, “Evet, silah olarak kullanırsın biliyoruz, çeneni kapa” yanıtını aldı.

Hiçbir yolcunun gördüÄŸü muameleye karşı tepki göstermediÄŸini belirten genç kadın, insanların sadece sessizce baÅŸlarını salladığını ifade etti.

Sosyal medyada tepki

YaÅŸadıklarını Facebook hesabı üzerinden paylaÅŸan Ahmed’in hikâyesi kısa sürede sosyal medyada gündem oldu.

Åžirketin ismine gönderme yapan #unitedfortahera (Tahire için birleÅŸin) etiketi büyük destek gördü. Pek çok kiÅŸi havayolu ÅŸirketini eleÅŸtirdi ve boykot çaÄŸrısı yaptı.

Chicago Sun-Times gazetesine röportaj veren Ahmed, daha önce de Ä°slamofobiye maruz kaldığını ancak bu kez bir tehdit unsuru olarak gösterilmesinin bilhassa üzücü olduÄŸunu söyledi.

'Hostes özür diledi'

31 yaşındaki kadın, uçuÅŸtan sonra hostesin yanına gelerek kendisinden özür dilediÄŸini söyledi. Kendisine tepki gösteren yolcunun tavrının doÄŸru olmadığını söyleyen hostes, davranışının bu tartışmaya neden olmasından dolayı üzüldüÄŸünü ifade etti.

Uçağın havaalanına inmesinin ardından pilot, Ahmed’in yanına gelerek olanlar için özür diledi ve ÅŸikâyet formu doldurması için kendisine hizmet masasına kadar eÅŸlik etti.

United Airlines havayolu ÅŸirketinin sözcüsü Charles Hobart, Tahire Ahmed ile iletiÅŸim kurmak ve uçuÅŸ esnasında yaÅŸananları bir de ondan dinlemek istediklerini söyledi. Ancak Ahmed Cumartesi günü itibariyle henüz kendisine ulaşılmadığını belirtti. Åžirket ayrıca uçuÅŸu gerçekleÅŸtiren taÅŸeron firma Shuttle America ile de konuyla ilgili görüÅŸtüklerini söyledi.

Kaynak: Facebook, Chicago Sun-Times

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.