Sosyal Medya

Dünya

Merkel, Casusluk Anlaşması konusunda yalan söylememiş

Alman Federal Başbakan Merkel, 2013'te genel seçimler öncesi yaptığı açıklamalarda, ABD ile 'Karşı Casusluk Anlaşması' konusunda yalan söylemediğini belirtti.



Almanya Federal BaÅŸbakanı Angela Merkel, NSA skandalının ortaya çıkmasından sonra, 2013'te seçim öncesi yaptığı açıklamalarda ABD ile kısa zamanda bir 'Karşı Casusluk AnlaÅŸması' yapılacağı ÅŸeklinde sözler sarfetmiÅŸti.

Daha sonra Amerikan istihbarat örgütü NSA ile Alman dış istihbaratı BND'nin iÅŸbirliÄŸi içinde olduÄŸunun ortaya çıkması üzerine Merkel'e yönelik eleÅŸtiriler artmış, Alman Federal BaÅŸbakan, 'Karşı Casusluk AnlaÅŸması'na ABD'nin 'hayır' dediÄŸini bildiÄŸi halde, anlaÅŸma yapılacağı yönündeki ifadelerinden dolayı yalancılıkla suçlanmıştı.

Federal BaÅŸbakan Merkel, ilk defa bu konuda ÅŸahsen bir açıklama yaparak bu suçlamaları kabul etmediÄŸini bildirdi. Merkel, 'Süddeutsche Zeitung' isimli gazetenin kendisine yönelttiÄŸi, 'Kamuoyuna karşı yalan söylenmesine izin verdiniz mi?' sorusuna 'Tabii ki hayır.' cevabını verdi.

Merkel, ABD ile Alman federal hükümeti arasında 'Karşı Casusluk AnlaÅŸması' yapılmasını saÄŸlayabilecek görüÅŸmeler yapıldığını, bundan hareket ederek böyle bir anlaÅŸma yapılabileceÄŸini düÅŸündüÄŸünü söyledi.

Alman televizyon kanalları NDR, WDR ve 'Süddeutsche Zeitung' gazetesinin yaptığı araÅŸtırmalara göre, Merkel ve zamanın DışiÅŸleri Bakanı Guido Westerwelle, 7 AÄŸustos 2013'ten beri ABD'nin 'Karşı Casusluk AnlaÅŸması'na somut bir onayı bulunmadığını biliyorlardı. ABD yalnızca böyle bir anlaÅŸma yapılabilir mi, bunu gözden geçireceklerini bildirmiÅŸti.

O zamanki Federal BaÅŸbakanlık Bakanı Ronald Pofalla, 12 AÄŸustos 2013'te genel seçimlere bir ay kala yaptığı açıklamada, ABD tarafından böyle bir 'Karşı Casusluk AnlaÅŸması' teklif edildiÄŸini bildirdi. Pofalla'nın fazla bir söz mü verdiÄŸi yönündeki soruya Merkel: 'Onun en iyi bilgiler ve rahat bir vicdanla hareket ettiÄŸinden eminim.' cevabını verdi.

Mucahid Yıldız – Dünya Bülteni / Almanya

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.