Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'den Arakanlılara 1 milyon dolar

Türkiye'nin, Endonezya'nın topraklarına kabul etmeye başladığı Rohingyalara yönelik yardım faaliyetleri için 1 milyon dolar ayırdığı bildirildi



Arakanlı Müslümanlara (Rohingyalar) sahip çıkacağını açıklayan ve açık denizde terk edilen göçmenleri topraklarına kabul etmeye baÅŸlayan Endonezya'ya dünyanın birçok ülkesinden destek ve maddi yardım sözü geldi.

Åžiddete maruz kaldıkların için vatanlarını terk etmek zorunda kalan ve insan kaçakçıları tarafından açık denizdeki teknelerde ölüme terk edilen Arakanlı Müslümanların bir kısmı, kurtarıldıktan sonra çevre ülkelerde yaÅŸamaya baÅŸladı.

Malezya ve Endonezya dışiÅŸleri bakanlarının Arakanlı Müslümanlara 1 yıllığına evsahipliÄŸi yapacaklarını açıklamalarının ardından Türkiye, Filipinler, Gambiya, Yeni Zelanda, Katar ve ABD yardım taahhüdünde bulundu.

Türkiye, Arakanlı Müslümanlara yapılacak yardım faaliyetlerine ilk etapta 1 milyon dolar ayırırken, Filipinler, Gambiya ve ABD, Arakanlı Müslümanların bir kısmına sahip çıkacağını açıkladı. Yeni Zelanda BaÅŸbakanı John Key, bazı göçmenlere kapılarını açabileceklerini söyledi.

Endonezya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Arrmanatha Nasir, Katar'ın da maddi yardım taahhüdünde bulunduÄŸunu ve Endonezya'da inÅŸa edilecek barınaklar için 50 milyon dolar ayıracağını ifade etti. Nasir, Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı'na da göçmen sorununun çözümüne katkıda bulunması için çaÄŸrıda bulunduklarını kaydetti.

YARDIM KURULUÅžLARI

Ülkelerin yardımlarının yanı sıra sivil toplum kuruluÅŸları da bölgeye ulaÅŸmaya baÅŸladı. Endonezya'nın Açe, Sumatra ve farklı bölgelerinde acil yardıma ihtiyaç duyan göçmenlere sivil toplum kuruluÅŸları yardım paketleri gönderdi.

Bölgeye yardım götüren AusRelief, Açe'deki bin 39 Arakanlı Müslüman'ın barınma ihtiyacını karşıladı. Langsa'daki kampta kalan herkese yardım kolisi veren sivil toplum kuruluÅŸu, Açe yönetimiyle 2 yıl boyunca göçmenlere yardım yapacakları ve destek olacakları konusunda anlaÅŸtıklarını açıkladı.

YEREL HALK SAHÄ°P ÇIKTI

Açık denizdeki teknelerden kurtarılan Arakanlı Müslümanların bir kısmına evsahipliÄŸi yapan Sumatra eyaletindeki Müslümanlar, göçmenlere sahip çıktı.

GüneydoÄŸu Asya'da açık denizde insan kaçakçılarının terk ettiÄŸi teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve BangladeÅŸli göçmen bulunuyor. BaÅŸta Malezya ve Endonezya olmak üzere bölge ülkeleri bu ay açık denizden 4 bin civarında göçmeni kurtardı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.